h

Informatieavonden over huuractie voor betaalbaar wonen en Nieuwe Woonwet

5 mei 2015

Informatieavonden over huuractie voor betaalbaar wonen en Nieuwe Woonwet

Het Comité Huuractie IJmond organiseert op dinsdag 12 mei een informatieavond over de huuractie en de Nieuwe Woonwet in Buurtcentrum De Spil in IJmuiden. Een zelfde bijeenkomst vindt op woensdag 13 mei plaats in buurthuis Wijk aan Duin in Beverwijk. 

Mede door tussenkomst van het Comité Huuractie IJmond hebben de woningcorporaties in de IJmond de huurverhoging dìt jaar gematigd. Huurders met een hoger inkomen moeten wèl meer betalen. Maar ondanks dit succes wordt de beschikbaarheid en de betaalbaarheid van de sociale huurwoningen nog steeds bedreigd. Oorzaak daarvan is de harmonisatie, ofwel de huursprong bij wisseling van huurders. Nieuwe huurders betalen gemiddeld 20% meer, met uitschieters van wel 100%.

Per 1 juli a.s. wordt een nieuwe Woningwet van kracht. Daarin worden tal van zaken rond de sociale huursector anders geregeld, wordt de huurprijs anders vastgesteld. Minstens zo belangrijk is dat huurders aanmerkelijk veel meer te vertellen krijgen dan nu het geval is.

De gemeente en de woningcorporaties zullen de huurders veel serieuzer moeten gaan nemen. Want huurders krijgen een stem in de samenstelling van de Raad van Toezicht, moeten beter worden geïnformeerd, worden partij bij prestatieafspraken met corporaties en gemeente, mogen huurders raadplegen en krijgen recht op scholing en professionele ondersteuning.

Al deze zaken komen uitgebreid aan bod.

Dinsdag 12 mei. Buurtcentrum De Spil, Frans Halsstraat 29, IJmuiden. Zaal open 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur. Toegang is gratis.

Woensdag 13 mei. Buurthuis Wijk aan Duin, Wilgenhoflaan 2c Beverwijk .Zaal open 19.30 uur. Toegang is gratis.

Comité Huuractie IJmond

Reactie toevoegen

U bent hier