h

IJmuidense schrijfster Conny Braam komt met nieuwe roman

28 april 2020

IJmuidense schrijfster Conny Braam komt met nieuwe roman

Foto: Conny Braam / Conny Braam

Dinsdag 28 april is de nieuwe roman van de IJmuidense schrijfster Conny Braam uitgekomen, getiteld Wij zijn de wrekers van dit alles. Het boek is min of meer een vervolg op de in 2016 verschenen roman Ik ben Hendrik Witbooi.


75 jaar geleden, tijdens de beruchte dodenmars vanuit Auschwitz, bevindt zich in de lange stoet uitgeputte gevangenen sergeant Jakob Witbooi, kleinzoon van de Afrikaanse vrijheidsstrijder Hendrik Witbooi. Samen met duizenden witte, zwarte en bruine Zuid-Afrikanen is hij in 1942 in Noord-Afrika krijgsgevangen gemaakt en naar Europa vervoerd. Ondanks de barre omstandigheden in de krijgsgevangenkampen blijven de raciale verhoudingen van thuis bepalend voor de onderlinge verstandhouding. Als Jakob en zijn vrienden eind 1944 als dwangarbeider bij IG Farben in Auschwitz III terechtkomen, begrijpt hij dat dit de ultieme consequentie van racisme is. Heimelijke gesprekken met de joodse Amserdammer Wolfie Waterman in de fabriekslatrine doen hem inzien dat zijn vertrouwen in de belofte van Churchill dat meevechten tegen de nazi’s de gekoloniseerde soldaten stemrecht zal opleveren, onterecht is. Het einde van de oorlog zal de Zuid-Afrikanen apartheid brengen.

In Wij zijn de wrekers over dit alles brengt Conny Braam op meeslepende wijze een verborgen geschiedenis met onvergetelijke personages tot leven.

Het boek is nu te koop of te bestellen bij de lokale boekwinkel.

Reactie toevoegen

U bent hier