h

Herdenking IJmuidense verzetsstrijder Jan Bonekamp dit jaar zonder publiek

30 april 2020

Herdenking IJmuidense verzetsstrijder Jan Bonekamp dit jaar zonder publiek

Foto: SP Velsen

De jaarlijkse herdenking van verzetsstrijder Jan Bonekamp op 4 mei zal er dit jaar anders uitzien dan gewoonlijk. Vanwege het corona virus is een herdenking met publiek niet mogelijk. Daarom is er dit jaar gekozen voor een herdenking online.


Op maandag 4 mei zal er bij het graf van Jan Bonekamp op de Westerbegraafplaats in IJmuiden een plaquette onthuld worden door wethouder Bram Diepstraten en de voorziter van het Bonekamp Herdenkingscomité Conny braam. Op het graf zal een bloemstuk gelegd worden en Daan van Putten en Nicolette Knape vertolken het lied De Vluchteling uit het repertoire van Liesbeh List. Vakbondshistoricus Sjaak van der Velden zal enkele woorden plaasen. Opnames van het gebeuren zullen 's avonds vanaf 20.00 uur te zien zijn op de Facebookpagina's van het Bonekamp Herdenkingscomé, van Conny Braam en van de SP Velsen. Ook op deze site zullen de opnames te zien zijn.

De herdenking van de IJmuidenaar Jan Bonekamp en de strijd die hij met velen van zijn tijdgenoten voerde blijft een bron van inspiratie. Ook in een tijd van de wereldwijde corona pandemie en de daaraan verbonden stormachige politieke en economische ontwikkelingen. Een tijd van toenemende bestaansonzekerheid, onverdraagzaamheid en intolerantie. Maar ook een tijd van onbaatzuchtige inzet van medewerkers in de zorg, de inzet van van vakbondslieden voor een waardig bestaan in de zorg en de distributiecentra, jongeren die in de benen komen voor een ambitieus klimaatbeleid en vluchtelingen en ontheemden die vechten voor hun bestaan.

Over Jan Bonekamp schrijft Conny Braam: "Jan Bonekamp behoorde tot de onverzettelijksten in de strijd tegen fascisme en racisme tijdens de bezetting. Op 21 juni 1944 stierf de IJmuidenaar Jan Bonekamp, 30 jaar oud, in handen van de Duitsers.

Door de beelden van de 14e herdenking te zien én te delen met uw vrienden op de sociale media kunt u Jan Bonekamp en de strijd die hij samen met velen anderen voerde, herdenken. Opdat we niet vergeten...

Reactie toevoegen

U bent hier