h

SP pleit voor ‘Groen Staal’.

13 december 2018

SP pleit voor ‘Groen Staal’.

Foto: SP Velsen

Er zijn in onze wereld tegenwoordig heel veel uitdagingen. Klimaatverandering, voedsel- en waterschaarste, het managen van schaarse grondstoffen, het herstellen van de schade die menselijke activiteit aan het ecosysteem aanricht, en het veiligstellen van gezondheid, veiligheid en gelijke kansen. 

Tata Steel wil aan de verwachtingen voldoen en bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de samenleving. Tata Steel kan en moet een belangrijke rol spelen in het aangaan van deze uitdagingen en vooral milieuvriendelijker ‘Groen Staal’ maken.

In IJmuiden werkt Tata Steel al langere tijd aan een technologie om ruwijzer te produceren, om er daarna staal van te maken. De nieuwe aanpak moet op termijn de hoogovens zelfs overbodig maken. 

Het belangrijkste voordeel van de nieuwe techniek is dat er geen voorbewerking van de grondstoffen meer nodig is. Dat scheelt twintig procent koolstofdioxide-uitstoot. 

Voordeel is ook dat er vrijwel zuiver koolstofdioxide vrijkomt, zonder restgassen zoals stikstof. Het is in de toekomst ook eenvoudiger om koolstof­dioxide af te vangen en op te slaan.

In principe is met behulp van de nieuwe techniek mogelijk de uitstoot van koolstofdioxide met 80% te verminderen. Een ander pluspunt is dat er gelijk ook minder uitstoot van fijn stof, zwaveldioxide en stikstof­dioxide optreedt.

De eerste fase heeft in IJmuiden plaatsgevonden. De tweede fase wordt, voortgezet in India. In de derde fase wordt de productie opgeschaald. 
Waar en wanneer een nieuwe fabriek zal worden gebouwd is nog niet bekend.

De SP in Velsen pleit ervoor dat uiteindelijk het ‘Groene Staal’ toch uit IJmuiden komt. 

Gebruikte bron: NEMO Kennislink 
Site Tata Steel Innovatie

Reacties

Meer groen, moet je doen!

Reactie toevoegen

U bent hier