h

Alarm over TTIP, CETA en TISA

15 oktober 2016

Alarm over TTIP, CETA en TISA

Foto: fnv / fnv

FNV, foodwatch, het Transnational Institute, Greenpeace, Milieudefensie en SOMO organiseren op 22 oktober 13:00 uur in Amsterdam een manifestatie voor duurzame en eerlijke handel. Ook de Consumentenbond heeft zich afgelopen week aangesloten bij de coalitie. Met de leus ‘Stop foute handelsverdragen’ demonstreren de organisaties tegen de grote handelsverdragen TTIP, CETA en TiSA.

 

Foto: jan muter / jan muter

TTIP: groeiend verzet

TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen Europe en de VS, is het bekendste verdrag. TTIP bedreigt de toekomst van ons voedsel, klimaat en werk. Over TTIP wordt achter gesloten deuren onderhandeld, onder andere over speciale rechtsbescherming voor de belangen van multinationals. Op dit moment is er een ‘onderhandelingspauze’ vanwege verkiezingen in de VS en het groeiend verzet in een aantal Europese landen. 

CETA: TTIP via achterdeur

CETA is de Canadese variant van TTIP, en staat op het punt getekend te worden. CETA bedreigt op dezelfde manier onze economie en democratie. Door internationaal verzet is er is inmiddels een bijlage bij het verdrag, maar die ontbeert elke juridische kracht. Wij willen geen TTIP via de achterdeur, want 80% van de Amerikaanse bedrijven zit ook in Canada en kan dan zo tóch Europa in komen en van de speciale rechtsbescherming gebruik maken. 

TiSA: meer marktwerking in onderwijs en zorg

TiSA is het minst bekende handelsverdrag. Het is een internationaal dienstenverdrag tussen de EU en 22 landen, dat de toekomst van onze zorg en ons onderwijs, onze energie en ons water in gevaar brengt. TiSA levert onze publieke diensten uit aan de markt. Ondertekening is nog dit jaar voorzien. 

Foto: jan muter / jan muter

Reactie toevoegen

U bent hier