h

SP-kamerlid Bashir krijgt het vuur aan de schenen van huurders in IJmuiden

31 mei 2016

SP-kamerlid Bashir krijgt het vuur aan de schenen van huurders in IJmuiden

Foto: joop luster / sp velsen

Op een druk bezochte bijeenkomst van het Politiek Café ‘Branding op Links’, maandagavond in het Witte Theater in IJmuiden over de ‘woningnood anno 2016’, kreeg het SP Tweede Kamerlid Farshad Bashir het soms zwaar te verduren. Zijn pleidooi, om de belastingafdracht van de woningcorporaties in het kader van de verhuurderheffing om te zetten naar een investeringsopdracht aan de corporaties, kreeg weinig bijval.

De kritische huurders wilden eindelijk een huurverlaging, want zij zijn de jaren van huurverhoging en huursprongen meer dan zat en gaan niet akkoord met het idee dat huurders zèlf àlle middelen mogen ophoesten voor nieuwbouw. Zeker niet zolang het particuliere woningbezit via de hypotheekrenteaftrek wordt gesubsidieerd. Bashir: “Ik wil dat er weer gebouwd gaat worden zodat de wachtlijsten snel verdwijnen. Daarvoor moet de verhuurderheffing ingezet worden. Als het om de betaalbaarheid van wonen gaat, hebben we een ander instrument namelijk de huurtoeslag. Als je ook de hypotheekrenteaftrek hierbij betrekt, kun je veel meer voor huurders doen.”

Foto: farshad bashir / sp
Peter van Ling, directeur van de woningcorporatie Velison Wonen, had evenzeer veel uit te leggen, ondanks zijn besluit om de streefhuur van ‘zijn’ huurwoningen onlangs te verlagen. Hij deelt de opvatting met de SP dat tegenwoordig niet langer gesproken kan worden van te veel aan sociale huurwoningen in Velsen, maar eerder van een tekort. Materiaal om die inschatting te staven had hij al met de gemeente gedeeld. Ook kon hij bevestigen dat de belangstelling voor vrij komende sociale huurwoningen groot is. Het geringe aantal reacties voor duurdere huurwoningen via het verdeelsysteem Wonen in Velsen komt door de rol van makelaars in dit segment. Toch is er in sommige wijken teveel leegstand van dure huurwoningen en worden de huren van 900 euro daarom daar al vaak ‘afgetopt’

Reactie toevoegen

U bent hier