h

HERDENKING HENK SNEEVLIET 10 APRIL

31 maart 2016

HERDENKING HENK SNEEVLIET 10 APRIL

Foto: Ron Blom / Herdenkingscomité Sneevliet

Ieder jaar organiseert het Sneevliet Herdenkingscomité op of omstreeks 13 april een herdenkings­bijeenkomst op

Begraafplaats WESTERVELD, Duin en Kruidbergerweg 2, 1985 HG Driehuis NH.

Dit jaar vindt de herdenking plaats op zondag 10 april  2016.

Vanaf 10 uur staat de koffie klaar in het Petit Café op de begraafplaats.

Als u met de trein van 10.54 uur uit Haarlem komt, wordt u om 11.05 uur op station Driehuis afgehaald. Bij vertraging: bel s.v.p. 06 15473369.

Om half twaalf lopen we naar het monument en leggen daar bloemen neer. Wie moeilijk ter been is, kan daar met een auto worden afgezet. Bij het monument staan enkele stoelen klaar.

Na de bloemlegging vertrekken we gezamenlijk per auto naar DE DWARSLIGGER, Planetenweg 338, 1974 BP IJmuiden.
We drinken daar een kopje koffie of thee met een plak cake.

 

Het Nationaal Arbeids-Secretariaat (NAS)

 

Het revolutionaire Nationaal Arbeids-Secretariaat was de eerste vakcentrale in Nederland en heeft van 1893 tot 1940 bestaan. Toen werd het door de Duitse bezetter verboden. Piet Hoekman en Jannes Houkes promoveerden eind 2015 op een dik proefschrift over het NAS. Ze gaan in op de organisatie, ideologie, collectieve acties en het streven naar behoud van politieke en ideologische onafhankelijkheid. Het NAS heeft zich in die meer dan vijftig jarige periode altijd strijdbaar getoond. Niet alleen voor materiële verbeteringen maar ook voor het verder weg liggende doel: een maatschappelijke omwenteling. Aan die lange strijd voor socialisme en vrijheid zijn voor ons bekende namen verbonden. Om slechts enkele te noemen: Henk Sneevliet, Ab Menist, Willem Dolleman, Harm Kolthek, Bertus Bouwman en Trien de Haan-Zwagerman.

Het proefschrift van Piet Hoekman en Jannes Houkes verschijnt t.z.t. bij Amsterdam University Press onder de titel Het Nationaal Arbeids-Secretariaat 1893-1940. De geschiedenis van de eerste vakcentrale in Nederland (ISBN 978-90-8555-102-7).

 

Reactie toevoegen

U bent hier