h

Herdenking Februaristaking 75 jaar met documentaire in de Biblioteek Velsen

10 februari 2016

Herdenking Februaristaking 75 jaar met documentaire in de Biblioteek Velsen

Foto: erik gerritsma / bonekamp herdenkingscomite

Op woensdag 24 februari organiseert het Bonekamp-herdenkingscomité in de bibliotheek in IJmuiden de vertoning van de documentaire "Als een fascist ademt, dan liegt ie" uit 1981. 

De vertoning vindt plaats in het kader van de herdenking dat het dit jaar 75 jaar geleden is dat op 25 en 26 februari 1941 de Februaristaking plaatsvond. Een algemene staking als protest tegen de bezetter en de Jodenvervolgingen. Meer dan 300.000 mensen gaven gehoor aan de oproep van de toen illegale CPN. De staking breidde zich uit van Amsterdam naar de Zaanstreek, Hilversum, Utrecht, Weesp, Haarlem en Velsen, waar onder meer gestaakt werd bij de Hoogovens (2200 stakers) en papierfabriek Van Gelder (1000 stakers).

 

In de documentaire komen arbeiders aan het woord die vertellen over de onvergetelijke indruk die de staking op hun achterliet. Onder meer de hoogovenarbeider Jan Brasser komt aan het woord, over de staking bij de Hoogovens in IJmuiden. De vertoning van de documentaire wordt voorafgegaan met een inleiding van de jonge IJmuidenaar Erik Gerritsma.

 

Gerritsma: “De Februaristaking toonde de kracht van gewone mensen om in verzet te komen. Vorig jaar op 4 mei, bij de herdenking van de IJmuidense verzetsstrijder Jan Bonekamp, sprak de (toen) 91-jarige oud-verzetsman Hugo van Langen. Hij wees er op dat het niet de "Soldaten van Oranje" waren die voorop gingen in het antifascistisch verzet. Maar gewone jongens als Jan Bonekamp, Jan Brasser en vele anderen.”

 

Het Bonekamp-herdenkingscomité wil de met bijeenkomst op de 24e eer betonen aan de heldhaftige daad van honderdduizenden, veelal onbekende, maar niet onverschillig gebleven arbeiders, ook uit de IJmond.

 

Woensdag 24 februari om 19.30 (tot 21.00). Bibliotheek IJmuiden (Dudokplein 16). De toegang is gratis!

Reactie toevoegen

U bent hier