h

IJmuidens verzetsstrijder Jan Bonekamp wordt voor de negende keer herdacht op de Westerbegraafplaats

28 april 2015

IJmuidens verzetsstrijder Jan Bonekamp wordt voor de negende keer herdacht op de Westerbegraafplaats

Foto: Onbekend / www.janbonekamp.nl

Het Comité ter herdenking van de oorlogslachtoffers uit het IJmuidens verzet organiseert op maandag 4 mei, om 20.30 uur, al weer de negende bijeenkomst om stil te staan bij het graf van Jan Bonekamp op de Westerbegraafplaats aan de Havenkade in IJmuiden.

De herdenking van de IJmuidenaar Jan Bonekamp en de strijd die hij met velen van zijn tijdgenoten voerde mag een bron zijn van inspiratie in een tijd van stormachtige politieke en economische ontwikkelingen. Van onverdraagzaamheid en intolerantie. Maar ook een tijd van strijdbare inzet van medewerkers in de zorg en de schoonmaak. Jongeren die strijden voor volwaardig werk en inkomen en de illegalen en ontheemden die vechten voor hun bestaan.

Bij de herdenking spreekt, naast de bekende IJmuidens schrijfster Conny Braam, Hugo van Langen (91 jr.) Hugo overleefde de bombardementen in Rotterdam, verhuisde naar Haarlem en sloot zich daar aan bij het verzet van de groep rond Hanny Schaft.

De negende herdenking voorziet in een uitgebreid cultureel programma. René Philippo brengt het indringende lied ‘Van Jou Heb Ik Niets Meer Gehoord’ van Ber en Uut Hulsing, ten gehore. Hij wordt daarbij op gitaar begeleid door Arthur Alpenaar. Michel Zoetmulder blaast de 'The Last Post' en een gelegenheidskoor sluit de herdenking af met het lied Joe Hill over een Amerikaanse vakbondsleider.

Over Jan Bonekamp schrijft Conny Braam: “Jan Bonekamp behoorde tot de onverzettelijksten in de strijd tegen fascisme en racisme tijdens de bezetting. Op 21 juni 1944 stierf de IJmuidenaar Jan Bonekamp, 30 jaar oud, in handen van de Duitsers.”

Evenals in voorgaande jaren ontvangen de bewoners uit de straten die in Velsen zijn vernoemd naar verzetslieden elk een uitnodiging om met anderen stil te staan bij de naamgever van hun straat.

Door uw komst kunt u Jan Bonekamp en de strijd die hij samen met velen anderen voerde, herdenken. Opdat we niet vergeten…

Reactie toevoegen

U bent hier