h

Gemeenten in de 'Zorg'

31 januari 2014

Gemeenten in de 'Zorg'

Het kabinet Rutte II wil maar liefst 75% op het budget voor de thuiszorg gaan korten. Ging het eerder om de omstreden verlaging van het salaris van de medewerkers, nu staat in feite de gehele thuiszorg op losse schroeven. Die korting is opmerkelijk, juist omdat het kabinet zegt te willen bevorderen dat ouderen langer thuis blijven wonen. Daartoe worden onder andere de zgn. 'zorgzwaarte pakketten' in de nabije toekomst afgeschaft.
Bij het telefonisch hulp- en advieslijn van de SP afdeling komen veel signalen binnen van mensen die zich grote zorgen maken over de toekomst en het mogelijk verdwijnen van hun vertrouwde hulp.

Huis-aan-huis, de thuiszorg-actie in de Rijnstraat.

De maatregelen kunnen ongetwijfeld een besparing van miljarden opleveren. De keerzijde is wel dat serieus werk en een onmisbare inkomstenbron voor honderdduizend thuiszorg medewerksters en hun gezinnen verloren gaat. Een half miljoen cliënten zal de vertrouwde hulp verliezen. Bovendien dreigen juist door het gebrek aan thuiszorg veel mensen eerder in een verpleegtehuis te moeten worden opgenomen.

Gemeenten worden nu voor een ingewikkelde en ondankbare taak gesteld om hulpvragen te gaan ontkennen of te mijden, om niet zelf financieel in de problemen te geraken. Dit met alle mogelijke gevolgen van dien.

Het gemeentebestuur in Velsen laat de ontwikkelingen lijdzaam op zich afkomen, terwijl het een voorbeeld zou moeten nemen aan de gemeente Den Haag, dat krachtig stelling neemt tegen de dreigende afbraak van de thuiszorg.

Reactie toevoegen

U bent hier