h

'Mosterd bij de Maaltijd'

7 juni 2013

'Mosterd bij de Maaltijd'

V. Elsenaar betichtte de SP in zijn column 'Mosterd na de maaltijd' van 23 mei j.l. in Huis aan Huis van vals spel, door eerst met een Referendum verordening te komen en vervolgens het eerste serieuze verzoek daartoe, over de HOV, niet te steunen. De vrijheid van columnisten om oorvijgen uit te delen is een groot en belangrijk goed. Helemaal wanneer dat steunt op feiten die politici zelf liever verzwijgen. Maar met zijn kritiek tart V. Elsenaar die grenzen en de werkelijke loop van de geschiedenis. Reden voor SP fractievoorzitter Mireille Koedijker om te reageren.

Toen in 2006 de SP en D66V het initiatief namen om ook in Velsen het houden van een referendum mogelijk te maken, waren er maar liefst 15.000 handtekeningen nodig om er één in onze gemeente te kunnen aanvragen. Nu, in 2013 zijn 2.500 handtekeningen al voldoende. Wat de SP betreft is dit een hele stap vooruit!

Ja, er kan alleen een referendum in Velsen gehouden worden over een nog te nemen besluit. En hier staan wij als de SP helemaal achter. Burgers moeten aan het begin van een project betrokken worden - zeker als dit in hun eigen buurt is. Dus niet pas achteraf als de keuze alleen nog maar is; of de bus linksom of rechtsom om het grasveld moet rijden.
Helaas is het in Nederland nog niet mogelijk om een bindend referendum te houden. Maar zie als politieke partij je geloofwaardigheid nog maar te behouden, als je daadwerkelijk de uitkomst van een referendum naast je neer zou leggen.

De SP fractie is altijd een voorstander geweest van Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Meer wegen - dat is niet de oplossing voor ons vervoersprobleem. Deze leiden uiteindelijk alleen maar tot meer files, vervuiling en overlast.
Toch hebben wij in 2008 tegen het raadsvoorstel gestemd omdat wij graag een andere busroute hadden gezien. Wij vinden dat de tunnel tussen Santpoort en Driehuis uiteindelijk te duur uitpakt en de tijdswinst te beperkt is. Daarbij zijn wij bang dat voor de mensen die slecht ter been zijn, met dit plan de bushaltes te ver weg komen te liggen.

Maar in tegenstelling tot wat de heer V. Elsenaar schrijft, hebben wij het voorstel van de LGV, om over dit onderwerp een referendum te houden, toch van harte ondersteund. De burgers van Velsen waren dit keer dan wel te laat met hun verzoek (het raadsbesluit is al vele jaren geleden genomen). Maar dat wil echter niet zeggen, dat wij als raad niet alsnog kunnen besluiten om een referendum over de HOV te organiseren.

Helaas heeft ook dit voorstel het niet gehaald. De komst van de HOV is echt vastgesteld, dit kan de SP niet meer tegenhouden. De uiteindelijke route van het HOV staat echter nog niet vast. Het bestemmingsplan, met daarin de uiteindelijke route, ligt pas sinds 24 mei ter inzage voor de burgers. Hierover moet door de raad nog wèl een besluit genomen worden. Dit is zeker geen ‘mosterd na de maaltijd‘, maar ‘de kat op het spek’ voor de HOV-actiegroepen!

Fractievoorzitter Mireille Koedijker

Mireille Koedijker
Fractievoorzitter SP Velsen
.
.
.
.
.
.
.

HOV standpunt van de SP Velsen

U bent hier