h

SP en vakbonden op de bres voor behoud thuiszorg!

3 februari 2013

SP en vakbonden op de bres voor behoud thuiszorg!

De SP afdeling Velsen verzamelde afgelopen zaterdag honderden handtekeningen voor de campagne Strijd voor goede thuiszorg van de AbvaKaboFNV.

Op de Lange Nieuwstraat in IJmuiden en het winkelcentrum in de Velserbroek zetten vele mensen hun handtekening en eigenlijk hoefde niemand echt uitleg wat het voor mensen betekent als de VVD/PvdA plannen (75% van de thuiszorg weg bezuinigen) doorgaan. En wat bij de heren Rutte en Samson niet wil doordringen, begrepen de mensen op straat en bij de winkelcentra heel goed; dat kan niet, dat is a-sociaal! Bijna iedereen was dan ook bereid zijn handtekening te zetten. Als steun aan de landelijke actie van de thuiszorgmedewerksters van maandag 4 februari in Nieuwegein.

Strijd voor thuiszorg

Het was al raak bij de bezuinigingsplannen. Maar nu is de regering van plan nóg meer te bezuinigen op de huishoudelijke zorg: 1.1 miljard euro. Maar liefst driekwart van de huishoudelijke zorg verdwijnt. Deze regering vindt dat mensen met iets meer geld deze zorg zelf moeten betalen vanaf 1 januari 2015. Kunnen mensen het echt niet betalen, dan blijft de zogenaamde maatwerkvoorziening over. Hoe dat eruit gaat zien in de praktijk is nog niet bekend. Naar verwachting verdwijnen landelijk ruim 100.000 banen en duizenden ouderen en gehandicapten zullen het in de toekomst zonder deze waardevolle vorm van zorg moeten doen en dreigen hun vertrouwde hulp te verliezen. Ook in Velsen en omstreken zullen de gevolgen van dit PvdA/VVD beleid te merken zijn als het tij niet gekeerd wordt.

Daarom voeren de SP en de AbvaKaboFNV actie. En wel onder de naam: Strijd voor goede thuiszorg, want huishoudelijke thuiszorg is méér dan poetsen. Thuiszorgmedewerkers zijn de oren en ogen van de zorg en signaleren in een vroeg stadium wanneer mensen achteruit gaan. Door goede thuiszorg en ander voorzieningen bij de mensen thuis, wordt voorkomen dat mensen sneller aangewezen zijn op de veel duurdere verpleeghuiszorg. Daarnaast zijn de diverse thuiszorgorganisaties in onze regio goed voor vele thuiszorgbanen.

Jan Müter Jan Müter: "Het is heel merkwaardig dat mensen gestimuleerd worden om zolang mogelijk thuis te blijven wonen, maar dat allerlei voorzieningen die dit mogelijk maken zoals thuiszorg wegbezui- nigd worden. Er werken er in onze regio ook honderden mensen in de thuiszorg. Als deze PvdA/VVD plannen doorgaan dan verliezen mogelijk vele thuiszorgers hun baan, en mensen die dit nodig hebben hun zorg. En dat gaan we niet zomaar laten gebeuren! Wij roepen iedereen die de thuiszorg een warm hart toedraagt op om de website www.strijdvoorthuiszorg.nl de petitie: Strijd voor de thuiszorg te tekenen!"

U bent hier