h

Presentatie documentaire over de IJmuidense verzetsheld Jan Bonekamp in Witte Theater

19 april 2012

Presentatie documentaire over de IJmuidense verzetsheld Jan Bonekamp in Witte Theater

Het Comité ter herdenking van de oorlogslachtoffers uit het IJmuidense verzet organiseert zondag 29 april, om 14.30 uur, een speciale presentatie van een korte filmdocumentaire over Jan Bonekamp en Hannie Schaft. De fraaie documentaire is tot stand gekomen in het kader van het project MONUMENTEN SPREKEN, waarin verhalen van ooggetuigen worden vastgelegd om de 27 oorlogsmonumenten die de Zaanstreek rijk is te ondersteunen in de overlevering van de zo belangrijke en indringende geschiedenissen van de Tweede Wereldoorlog. De verhalen worden verfilmd door en onder redactie van Robert van Tellingen, Hans van den Pol en Merel Kan.

Jan Bonekamp en Hannie Schaft opereerden beiden vanuit Haarlem en de IJmond. Bonekamp raakte op 21 juni 1944 dodelijk verwond bij zijn laatste aanslag op de politieman Ragut, op de Westzijde in Zaandam. Bonekamp overleed twee dagen later in gevangenschap. Hannie Schaft kon toen gelukkig ontsnappen, maar zij werd op 21 maart 1945 alsnog door de bezetter gearresteerd en op 19 april in de duinen bij Overveen gefusilleerd. Voor Jan Bonekamp en Hannie Schaft is op de Westzijde in Zaandam een monument geplaatst. In de documentaire staat het verhaal van de aanslag centraal. Naast tijdgenoot en lid van het toenmalig verzet Truus Menger-Oversteegen komt een ooggetuige van de aanslag aan het woord.

Bij de presentatie van de korte documentaire (ca. 12 min.) over Jan Bonekamp en Hannie Schaft in het Witte Theater zal Hans van den Pol, één van de redactieleden van de documentairereeks, een toelichting verzorgen over hun project 'Monumenten Spreken' en de productie en verfilming van de documentaire over Jan Bonekamp en Hannie Schaft.

De presentatie start op zondag 29 april om 14.30 uur. Afsluiting ca. 16 uur.
Plaats: Witte Theater, Kanaalstraat 257 in IJmuiden. Toegang: gratis.

De documentaire zal bovendien op de reguliere filmavond in het Witte Theater op vrijdag 4 mei als voorfilm worden vertoond. Aanvang 21 uur, Toegang: gratis.

http://www.4en5meizaanstad.nl/monumentdetail.php?mid=10
http://monumentenspreken.nl/

U bent hier