h

Menselijke Thuiszorg thema van gezamenlijke 1 mei viering in Velsen

6 april 2012

Menselijke Thuiszorg thema van gezamenlijke 1 mei viering in Velsen

links blok logos
Partij van de Arbeid, GroenLinks en SP in Velsen organiseren op 1 mei - dag van de arbeid - een openbare discussiebijeenkomst over de toekomst van de thuiszorg in Velsen.

Sinds de invoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) in 2007 is de huishoudelijke zorg steeds meer uitgekleed. Ondermeer doordat zorgaanbieders als
Viva!-Thuiszorg, de grootste zorgaanbieder in de regio Haarlem/IJmond, het werk voor een te laag bedrag heeft geoffreerd.
In Haarlem en de IJmond streden afgelopen jaar honderden thuiszorgmedewerk(st)ers tegen een eenzijdig opgelegde loonsverlaging van wel 25% voor hetzelfde werk en tegen het uitkleden van de functie.
Tot nu toe zonder veel resultaat.

De wet-Leijten van de SP, die dinsdag 20 maart j.l. in de Eerste Kamer is aangenomen, kan het tij in deze sector helpen keren voor zowel de zorgmedewerk(st)ers, als de mensen die op deze zorg zijn aangewezen.
Gemeenten mogen volgens deze wet de thuiszorg niet meer voor een dubbeltje aanbesteden. De wet schrijft voor dat er basistarieven moeten gelden in de huishoudelijke zorg.
_ _ _ _ _ _ _ links blok logos
De drie partijen maken zich sterk voor behoud en herstel van de kwaliteit van de thuiszorg, ondermeer door de belangrijke signaleringsfunctie van de huishoudelijke hulp als bodem eis voor alle thuiszorg van toepassing te verklaren.
Eerder schaarde de gemeenteraad van Velsen zich achter een motie van Mireille Koedijker om in het bestek op te nemen dat alle huishoudelijke hulpen de taak hebben om veranderingen in de gezondheidssituatie, leefomstandigheden en sociale omgeving van de cliënten actief te signaleren.
Zaak is nu dat met de volgende aanbesteding van dit belangrijke werk in de IJmond, die kwaliteit gegarandeerd wordt en dat een fatsoenlijk basistarief mogelijk maakt, dat medewerk(st)ers conform de CAO worden betaald.
Na inleidingen van ABVA KABO FNV bestuurder Wim van der Hoorn en directeur Esther Vink van zorgaanbieder de ZorgSpecialist, is het woord aan de fractiespecialisten en de zaal over het wat en het hoe van een menselijke thuiszorg in Velsen.

    1. Datum: dinsdag 1 MEI
      Tijd: aanvang 20 uur, zaal open 19.30 uur
      Plaats: IJmuider Zee- en Havenmuseum, Havenkade 55, IJmuiden.
      Toegang: gratis

  • U bent hier