h

SP Velsen wil duidelijkheid over woonruimteverdeling

17 maart 2012

SP Velsen wil duidelijkheid over woonruimteverdeling

Velsen. De SP in Velsen maakt zich grote zorgen over de stagnatie in de nieuwbouw van woningen in de gemeente. Oplopende wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen, en het verbleken van elke hoop van velen op een eengezinswoning, door de verkoop van dit populaire woningtype, vormen signalen van het gemeentelijke falen om te voorzien in voldoende woonruimte – laat staan een evenwichtige en rechtvaardige verdeling ervan.

Frits Vrijhof Afgelopen maandag legde SP-raadslid Frits Vrijhof vragen voor aan het college om eindelijk eens duidelijkheid te verschaffen over de (mogelijke) gevolgen van de Europese richtlijnen (de € 34.085,- inkomensnorm) voor de verdeling van woonruimte. Vrijhof verwacht ook dat de aanwijzing van de zogeheten ‘schaarstegebieden’ in gemeenten als Amsterdam en Haarlem (deel uitmakend van het uitgebreide gedeelde zoekgebied van Zuid-Kennemerland) mogelijk verstrekkende gevolgen zal hebben. Hij verwacht een toenemende schaarste aan betaalbare huurwoningen – resulterend in nog langere wachtlijsten, hogere huren en veel frustratie onder starters.
Vrijhof: ‘Breng de gevolgen van al die liberalisatie en marktwerking vanuit Europa en het huidige kabinet nu eens in beeld, en stel je maatregelen. Het is toch van de gekke dat de prestatieafspraken tussen de gemeente en de woningcorporaties al bijna twee jaar op zich laten wachten.’ Het is in de ogen van Vrijhof een misvatting om te denken dat de woningcorporaties in Nederland alleen maar voor mensen met een minimum inkomen hebben gebouwd. Lang kon het publieke belang van goede huisvesting rekenen op een breed draagvlak, met een prettige sociale mix van bewoners als gratis bijvangst. Door al de boekhoudkundige regels, die notabene met de liberalisering aan de corporaties werden opgelegd, wordt het wonen alleen nog maar als een kostenpost (bijvoorbeeld ‘onrendabele top’) gepresenteerd in plaats van als een investering in een publieke voorziening. Koopwoningen – en vooral de villa’s - kosten de gemeenschap, via de hypotheekrenteaftrek, een veelvoud.

U bent hier