Geen ontslag voor zieke thuiszorgmedewerkers, functie onveranderd
Geen ontslag voor zieke thuiszorgmedewerkers, functie onveranderd
De kantonrechter in Haarlem heeft besloten dat ViVa! Zorggroep vijftien zieke werknemers niet mag ontslaan. Verder oordeelde de rechter dat het werk van deze thuiszorgmedewerkers exact hetzelfde is gebleven, ondanks de lagere functiewaardering van ViVa! Zorggroep en de door UWV Werkbedrijf verleende toestemming tot ontslag. Vooral het oordeel over de functie is van groot belang voor Abvakabo FNV en de thuiszorgsector.
Bert van Leeuwen, advocaat voor Abvakabo FNV, is blij met het oordeel van de rechter: “De uitspraak laat niets aan duidelijkheid te wensen over. In tegenstelling tot UWV Werkbedrijf vindt de rechter dat werknemers van ViVa! exact hetzelfde werk doen en dat hun functie daardoor niet vervalt. Er zou dus geen sprake moeten zijn van een lagere functiewaardering en twintig procent minder salaris. Wij horen graag van ViVa! Zorggroep hoe de uitspraak van de kantonrechter in praktijk wordt gebracht.”
Abvakabo FNV heeft zes arbeidsongeschikte medewerkers ondersteund bij deze juridische procedure. In juli van dit jaar heeft UWV Werkbedrijf toestemming tot ontslag verleend aan ViVa! Zorggroep voor bijna vierhonderd medewerkers, omdat zij weigerden in te stemmen met een lagere functiewaardering en lager loon. ViVa! heeft echter voor vijftien zieke werknemers geen gebruik kunnen maken van deze toestemming, omdat er voor deze groep een wettelijk opzegverbod van kracht is. Daarop heeft ViVa! Zorggroep de kantonrechter verzocht de dienstverbanden te ontbinden. ViVa! stelde zieke en niet-zieke medewerkers gelijk te willen behandelen en vond dat de rechter niet gebonden was aan het opzegverbod. De kantonrechter heeft uiteindelijk de toestemming tot ontslag opnieuw getoetst en komt tot een volstrekt ander oordeel dan UWV Werkbedrijf.
De situatie bij ViVa! Zorggroep is volgens Abvakabo FNV niet uitzonderlijk. Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning stellen gemeenten veel te lage tarieven vast. Zorgaanbieders schrijven toch in op de aanbesteding en laten de rekening betalen door werknemers, in de vorm van een veel te lage beloning. Functies worden op papier uitgekleed, terwijl medewerkers in de praktijk hetzelfde werk doen.

De SP Velsen heeft de strijd van de thuiszorgwerkers van het begin af aan ondersteund en was actief bij de oprichting van Wij Zijn De Thuiszorg IJmond. "Dit is heel goed nieuws en voor ons een geweldige stimulans om met de strijd door te gaan", aldus afdelingsvoorzitter Jan Müter. De SP Velsen heeft al diverse moties ingediend over de aanbesteding van de thuiszorg en wacht nu met spanning op de behandeling van de 'Wet Agnes Kant' in de Eerste Kamer. Wanneer dit wetsvoorstel wordt aangenomen betekent het dat de thuiszorg niet meer Europees hoeft worden aanbesteed.