h

Gemeenteraad voortvarend bij Brede School in Velsen-Noord

17 juni 2011

Gemeenteraad voortvarend bij Brede School in Velsen-Noord

In de raadssessie van donderdag 16 juni werd het visiedocument voor een Brede School in Velsen-Noord besproken. Tijdens deze sessie moest de raad zich buigen over de locatiekeuze en het ter beschikking stellen van één miljoen euro voor ‘Multifunctionele Accomodaties’ uit de Meerjarenbegroting 2009-2012 voor deze school.

Onder een Brede School wordt verstaan een basisschool (in dit geval De Triangel) toegevoegd met diverse andere activiteiten. In het visiedocument wordt daarbij gesproken over een gymnastiekzaal, logopedie/ school maatschappelijk werk, een ‘huiskamer’, buitenschoolse opvang, een peuterspeelzaal, een consultatiebureau plus Centrum voor Jeugd en Gezin en een bibliotheek.

Spoed bij het plan is echter vereist. De Provincie Noord-Holland heeft een subsidie toegezegd van 1.8 miljoen euro (plus nog eens 666.000 euro). Er moet dan wel een goedgekeurd projectplan ingediend zijn bij de provincie.
De voorkeurslocatie van het College is de Heirweg (het gebied waar o.a. Buurtcentrum De Mel gevestigd is. Dit terrein kreeg de voorkeur boven de locaties Stratingplantsoen, van Diepenstraat, Grote Hout of Koningsweg, De Schouw en Sportpark Rooswijk. Veel van deze locaties vielen af vanwege geluidsoverlast van de industrie.

De aanwezige raadsleden waren zeer te spreken over de plannen voor de Brede School. Ook de SP toonde zich zeer verheugd, maar had wel een aantal kanttekeningen. Met de bouw van de school blijft slechts een gedeelte van het De Melgebouw bestaan. De partij wilde weten wat de gevolgen zijn voor het Buurtcentrum en waarom het niet geïntegreerd kan worden in de Brede School. Wethouder te Beest antwoordde dat de toekomst van De Mel terugkomt in de Voorjaarsnota, dat 30 juni besproken wordt en daarom nog niet hierop vooruit wil lopen. Hij zei echter wel een voorstander te zijn van integratie van het buurtcentrum en Dienstencentrum Watervliet in het project.
De SP maakt zich wel zorgen om de financiële realisatie. Velsen en de provincie moeten rekenen op grote bezuinigingen. Al eerder strandden projecten door gebrek aan geld.
De socialisten vinden echter dat dit project moet worden uitgevoerd. Er is al te lang te weinig gebeurd in Velsen-Noord.

Tot slot kwam het nog tot stukje besluitvaardigheid van de raad. Er werd gepleit om het besluit nog dezelfde avond te nemen tijdens de raadsvergadering en niet te wachten op de vergadering van 14 juli. De voltallige raad besloot om het punt op de agenda van de raadsvergadering toe te voegen en nam het vervolgens unaniem aan.
Een goede stap voor Velsen-Noord is genomen. Een Brede School is juist voor dit dorp met zijn diversiteit van nationaliteiten van groot belang.

U bent hier