h

SP - scherpe kamervragen ViVa! Zorggroep

2 februari 2011

SP - scherpe kamervragen ViVa! Zorggroep

Renske LeijtenSP tweede kamer-lid Renske Leijten heeft staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Veldhuijzen van Zanten) vragen voorgelegd, over de loonsverlaging van 650 thuiszorgmedewerkers van Viva! Zorggroep (d.d. 31-01-'11).
Zij beoogd hiermee de hudige praktijk van aanbesteding in de Zorg ter discussie te stellen. Een noodzakelijke actie, want Overheid en commerciêle ondernemingen spelen elkaar de zwarte Piet toe, terwijl zorgverleners en zorgbehoevenden de dupe worden in dit financiêle steekspel.
(zie ook onze "Zorg-medewerkers IJmond in Actie) >>
De vragen luiden alsvolgt :

Vraag 1
Wat vindt u ervan 650 thuiszorgmedewerkers van Viva zorggroep loonsverlaging krijgen, omdat het anders «over en uit» is?

Vraag 2
Vindt u het terecht dat de medewerkers de rekening gepresenteerd krijgen omdat de gemeenten in Kennemerland te lage prijzen betalen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 3
Wat betalen de gemeenten (Velsen, IJmond, Haarlem en anderen) voor de thuiszorg? Wat is uw oordeel over hun prijs?

Vraag 4
Is het juridisch juist dat alle medewerkers, ongeacht hun werkgebied en ongeacht de prijzen die gemeenten betalen, loon inleveren?

Vraag 5
Bent u van mening dat gemeenten in hun bestek een juiste Functie Waardering Gezondheidszorg (FWG)-inschaling moeten opnemen wanneer zij besluiten openbaar aan te besteden? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 6
Bent u het eens met de interpretatie van de gemeente Haarlem dat de aanbestedingsregels verhinderen dat een te lage prijs in een contract wordt omgezet in een redelijke (kostendekkende) prijs? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 7
Bent u zich er van bewust dat de boete van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zorggeld onttrekt aan de zorg? Bent u bereid de NMa te verzoeken de boetes niet te innen?

Vraag 8
Bent u van mening dat het werken in de zorg op deze manier aantrekkelijk wordt gemaakt? Kunt u uw antwoord toelichten?

Uit 'Officiêle Bekendmaking' - overheid.nl =

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2011Z01756.html

U bent hier