h

Oók Thuiszorg-beleid gemeente Heemskerk onderwerp van kritiek

4 februari 2011

Oók Thuiszorg-beleid gemeente Heemskerk onderwerp van kritiek

-
Robert van Koten

SP-specialist Robert van Koten ondersteunt actie 'Thuiszorg Heemskerk' bij vergadering van de gemeenteraad

"Het college-programma stelt, dat het WMO-beleid frequent wordt gevolgd om de zorg veilig te stellen -voor wie het echt nodig heeft- en tijdig en adequaat in te spelen op de ontwikkelingen. Die ontwikkelingen zìjn er ! " stelde Van Koten, zinspelend op de crisis in de thuiszorg.
"Hoe gaat de gemeente om met die verantwoordelijkheid - en wanneer kunnen de hulpverleners het werk doen, dat ze wìllen doen ?"; vroeg van Koten, zich aansluitend bij de oproep van de actie voerende Thuiszorg-werkers van Viva! Zorggroep.
Volgens een schrijven van de Abvakabo FNV, is de positie van de Viva! thuiszorgwerkers gegarandeerd.

Bij de bezuiniging van het Rijk op het AWBZ-pakket, kwam de psychosociale begeleiding van 'niet-zelfredzamen' in het WMO-beleid van de gemeente.
"Elke aanvraag voor huishoudelijke zorg wordt geïndiceerd en geregistreerd, dus de gemeente had deze verschuiving in de zorgvraag kunnen zien aankomen!", redeneerde Van Koten. Hij vroeg zich af of de gemeente deze ontwikkelingen wel is blijven volgen en of dit dan wel tot enige vernieuwing in de beleidsuitvoering had geleid. "De zorg hoeft -dankzij de wet Agnes Kant- niet Europees aanbesteed te worden: Amsterdam doet dit inmiddels al anders".
De SP-er pleitte er voor om ook in IJmond-verband de kwaliteit van de zorg en een normaal loon centraal te stellen.

Abvakabo FNV

In een schrijven over deze situatie in de Thuiszorg verklaart de Abvakabo FNV het alsvolgt:
Viva! zorggroep heeft voor 2011 maatregelen aangekondigd om hun exploitatie in evenwicht te brengen. Personeel is de grootste uitgave post. De aanval wordt frontaal geopend op de werknemers. Normaal gesproken het kapitaal van de zorginstelling. Nu sluitpost op de begroting.

Maar Viva! zorggroep verzint maatregelen die helemaal niet kunnen:
Werknemers vallen onder de Cao VVT. Dit is een standaard cao. Je mag geen afwijkende afspraken maken. Een op slinkse manier verkregen handtekening van een werknemer (door fiks op het gevoel te werken en door te dreigen met ontslag) is niets waard. Werkgever: Stop daar dan ook mee!;

Stel dat de inhoud van de functie door afspraken schraler en daardoor lager ingeschaald wordt.
De Cao VVT kent dan een salarisgarantieregeling, namelijk; het salaris blijft op de oorspronkelijke schaal gegarandeerd;
Bonden hebben met Viva! zorggroep een sociaal plan lopen dat duurt tot en met 31 december 2011. Daarin is deze zaak met art. 6.1 geregeld.

Brief Abvakabo FNV

U bent hier