h

Kom naar de herdenking van de Februaristaking

23 februari 2011

Kom naar de herdenking van de Februaristaking

DokwerkerTienduizenden mensen kwamen in februari 1941 in verzet tegen de door de Duitse bezetting geopende jacht op Joodse Nederlanders. In Amsterdam werd op 25 februari 1941 massaal het werk neergelegd. Nog dezelfde dag en op 26 februari volgden stakingen in de Zaanstreek, Utrecht, Hilversum, Weesp, Haarlem en Velsen. De staking werd met bruut geweld neergeslagen. De moord op de meerderheid van de Joodse Nederlanders kon helaas niet worden voorkomen. Wel werd de ' Februaristaking' wereldwijd een symbool voor solidariteit, saamhorigheid, tolerantie en gelijkwaardigheid en voor strijd tegen stigmatisering van bevolkingsgroepen.

Zeventig jaar later heeft deze verzetsdaad nog niets aan betekenis ingeboet. Velen beseffen dat discriminatie en het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen tot ontwrichting van de samenleving leidt. Als racisme en onverdraagzaamheid de kop opsteken is waakzaamheid geboden. Juist in de huidige tijd is daarom de houding van overheden en burgers van groot belang. Om te kunnen leven in vrijheid is, ondanks verschillen in geloof, politieke overtuiging, afkomst en seksuele geaardheid, respect voor elkaar en elkaars opvattingen nodig. Vooroordelen moeten niet gevoed worden, maar tegengegaan.

Hoogovens - IJmuiden
Luchtfoto RAF-vliegtuig boven Hoogovens (40-45) IJmuiden

We moeten het samen rooien in dit land en daarvoor is de inzet van alle mensen hard nodig. In die geest roepen wij een ieder op deel te nemen aan de herdenking van de Februaristaking 1941 op vrijdag 25 februari 2011 bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Aanvang 16.45 uur.

In de Openbare Bibliotheek aan het Dudokplein in IJmuiden is een vitrinekast ingericht met als thema: Februaristaking 1941 in Velsen.

www.februaristaking.nl
www.seaportrtv.nl
www.4en5meivelsen.nl

U bent hier