h

SP in actie tegen TNT-slacht van de kip met gouden eieren

1 november 2010

SP in actie tegen TNT-slacht van de kip met gouden eieren

TNT-medewerkers en de bonden maken zich op voor acties en zelfs stakingen om de directie van het postbedrijf TNT terug te laten komen op de dwaling om duizenden vaste medewerkers te vervangen door goedkopere deeltijdwerkers. Die acties krijgen in elk geval een warm onthaal bij de SP-afdeling Velsen. Zij gaan donderdagochtend 4 november opnieuw de straat op om de TNT-medewerkers een hart onder de riem te steken.

Tegen de achtergrond van de verdere afbraak van de sociale zekerheid tekent directievoorzitter Bakker voor het perspectief dat een half ei beter is dan een lege dop. Bij de vaste medewerkers die nu met ontslag worden bedreigd denken aan een ander spreekwoord - in de woorden van TNT-medewerker Wim: “TNT gaat de geschiedenis in om in tijden van crisis de kip met de gouden eieren te slachten. Ervaring, routine en het spreekwoordelijke post-hart worden vervangen door dwalende passanten die gedwongen een muntje krijgen ingeworpen in de hoop dat het hart wil kloppen. Wat een minachting van ons vak, onze geschiedenis en postaal Nederland.”

Terwijl het concern nog altijd winst maakt, wil directeur Bakker iedereen doen geloven dat hij door de concurrentie daartoe wordt gedwongen. Klaarblijkelijk heeft hij voor zijn krokodillentranen een willig oor gevonden in Europa, waardoor hij uit die ruif nog eens miljoenen extra krijgt toegeschoven. Flexibilisering van de arbeidsmarkt staat hoog op de politieke agenda van de Europese regeringsleiders van dit moment. Kosten nog moeite worden gespaard om iedereen te voegen naar de dictatuur van de ‘vrije markt’, die nu op een kunstmatige wijze van bovenaf wordt georganiseerd. Want wat kopen we ervoor dat 4 postbodes in verschillende pakjes de zelfde wijken lopen, voor minder dan de helft van wat een reguliere postbode verdiende voor eerlijk werk. Dat is het Europa waartegen in 2005 62% van de Nederlanders bij referendum Neen zeiden, maar dat als verdrag – door Bos en Balkenende - zònder referendum toch is doorgedrukt.

Facebook
Red De Postbode

U bent hier