h

Postbodes verwelkomen SP maar geloven er nauwelijks meer in

5 november 2010

Postbodes verwelkomen SP maar geloven er nauwelijks meer in

‘Je bent een overbodig ding geworden’

IJmuiden – Verbaast kijkt de postbode naar het ei dat hij van een SP-lid in zijn handen gedrukt krijgt. ,,Kan je er mee gooien?” ,,Naar de directie van TNT zeker”, antwoord de SP’er.

In de ochtendpauze wachtte de Velsense SP’ers gisteren een warme ontvangst bij het distibutiecentrum van postbedrijf TNT aan de Dokweg in IJmuiden. ,,Helemaal toppie”, reageert een oudere postbode die ook een goudgeschilderde ei ontvangt. Of de IJmuidenaar ook meedoet aan de landelijke staking op 16 november vraagt SP-afdelingvoorzitter Jan Müter. ,,Natuurlijk. Maar voor hetzelfde geld zit hier morgen een ander bedrijf, geen hond die weet wat er gaat gebeuren. Het is een drama.”
Die onzekerheid drukt zwaar op de circa tien voltijd IJmuidense postbodes. De kans is groot dat TNT hen vervangt door goedkopere parttimers. Zo ook de oudere postbode, die net zoals de anderen niet met zijn naam in de krant wil. Hij lacht cynisch op de vraag of hij nog hoop heeft. ,,Dat is gissen. Het hangt onder andere van deze jongens af, de SP doet tenminste wat. Maar of het wat uithaalt..? anders wordt het zeuren om geld, wanthoe vind ik nog een baan? Tegen die tijd ben ik 62. Maar ik zou natuurlijk liever blijven werken.”
Een leidinggevende onderbreekt. ,,Ik vind het goed dat je met deze mensen praat, maar je auto moet nu wel naar het depot.” De SP krijgt toestemming om even binnen te komen. ,,Zolang de processen niet worden verstoord.”
De vier SP-leden rollen hun spandoek ‘red de postbode’ uit en geven elke postbode die ze zien een ei, als symbool voor ‘de kip met goeden eieren die door TNT wordt geslacht’.
(Bron: IJmuider Courant)

U bent hier