h

Bestrijding gladheid in Velsen

22 september 2010

Bestrijding gladheid in Velsen

Afgelopen winter was behoorlijk extreem in Nederland.

Vele sneeuwbuien teisterden het land en veroorzaakten de nodige problemen op de wegen. Ook Velsen ontkwam niet aan dit ongerief, met veel glijpartijen, blikschade en (nog veel erger) lichamelijke schade. Veel wegen waren spiegelglad en bleven dit lange tijd. Vraag was of dit te voorkomen was. De gemeente stelde dat er wel wat mis ging met de gladheidbestrijding, maar gooide het vooral op overmacht. Het college kwam in april met een evaluatie met daarin opgenomen een plan van aanpak. Dit was echter zo vaag dat het bij de politieke partijen nog veel vragen opleverden. De SP maakte zich vooral zorgen om de kwetsbaren in het verkeer, t.w. de voetgangers en fietsers. Stoepen voor woningen werden in algemene zin wel schoongemaakt door de bewoners, maar dit gold niet voor de stoepen en voetgangerspaden op plaatsen niet direct gelegen bij woningen. Deze waren glad en bleven glad, wat veel problemen opleverden voor mensen die slecht ter been zijn, waaronder ouderen. Deze groep mensen kon niet meer zelfstandig de straat op.
Ook het sneeuw- en ijsvrij maken van fietspaden verliep niet naar wens. Wethouder Vennik stelde wel dat dit op wat incidenten na goed was gegaan, maar de werkelijkheid was anders. De SP bracht naar voren dat bij fietspaden direct gelegen naast de rijbaan de sneeuw van de rijbaan op het fietspad werd geschoven, waardoor het fietspad totaal onberijdbaar werd. Dit was o.m. het geval in de Dokweg (een hoofdroute), maar er waren meer fietspaden in Velsen onbegaanbaar. Dit in tegenstelling tot de fietspaden op de sluisroute, die wel goed schoongemaakt werden.
De wethouder beloofde in oktober met een nieuwe nota te komen, met daarin meer aandacht voor de voet- en fietspaden. We wachten dus af.

U bent hier