h

Zorgen om de Zorg

12 februari 2010

Zorgen om de Zorg

SP Velsen heeft de buik vol van de dubbelhartigheid in de locale politiek.

Het ene onzalige plan is nog niet voorbij (verhuizing RKZ) of de volgende georganiseerde misstand dient zich al weer aan (Zorgbalans). En weer verklaart de locale politiek zich in Velsen onmachtig om in te grijpen en orde op zaken te stellen. Alsof het natuurrampen betreft, en niet de voorspelde gevolgen van een politiek van marktwerking, deregulering en privatisering.

Duidelijk wordt dat de ziekenhuizen en de verzorgingscentra steeds meer verzakelijken. Daarmee wordt de zorg langs een bedrijfsmatige aanpak ontdaan van alles wat menselijk is. Een ziekenhuis dat naar een polder verhuisd en in de afweging van belangen de slechtere bereikbaarheid voor duizenden ouderen eenvoudig buiten beschouwing laat; verzorgingstehuizen die de zorg langs de bedrijfsmatige aanpak zover laten verschralen dat het personeel niet langer kan instaan voor het recht en het respect dat de ouderen verdienen. Artsen die het zinkende schip verlaten, het verzorgende personeel in wanhoop achterlatend (zie IJC d.d. 11 02 ‘10). Cliënten en hun verwanten en het personeel schreeuwen moord en brand over de schrijnende situatie in de verzorgingstehuizen van Zorgbalans en zeggen het vertrouwen in de directie op. En al die ellende wordt nu door de Raad van Bestuur van Zorgbalans afgedaan als een ‘communicatieprobleem’.

Jaar in jaar uit keert de SP zich consequent en op alle niveaus fel tegen de uitverkoop van de zorg, de privatisering en de marktwerking. Het is in de ogen van de SP de waanzin ten top dat een basisvoorziening als een Ziekenhuis failliet kan gaan, of zomaar kan besluiten om te verhuizen naar de polder. Ook de verzakelijking en de verschraling in de ouderenzorg komt niet uit de lucht vallen. Want ooit vonden de voortellen tot privatisering, marktwerking en bezuiniging een politieke meerderheid van partijen als de VVD, CDA, PvdA D’66 en de ChristenUnie. Dat zelfde geldt ook voor de jongste bezuinigingen in de AWBZ-zorg . Dat treft vooral mensen met lichte verstandelijke en lichamelijke beperking, beginnende dementie en psychiatrische problemen; kinderen, tienerouders, mensen met opvoedingsproblematiek en multiprobleemgezinnen; volwassenen met lichte (psychosociale/psychiatrische) problematiek; ouderen met beginnende ouderdomsklachten en/of geheugenverlies, concentratiestoornissen, dementie, eenzaamheidsproblematiek en verlieservaringen. Ook de partijen, vertegenwoordigd in de coalitie van Balkenende IV, uitten hun zorgen over deze ontwikkelingen, maar zij houden bovenal vast aan de bezuinigingsinzet van 1 miljard euro.

De locale politici die schande spreken over hoe deze mensen met een beperking aan hun lot worden overgelaten, dat ziekenhuizen chronisch zieken en bejaarden in de kou laten staan en verzorgingstehuizen de goede zorg niet meer kunnen waarmaken, doen er beter aan zich eens te bezinnen op wat hun landelijke vertegenwoordigers allemaal hebben gewild en beslist.
Het is in de ogen van de SP-Velsen te gemakkelijk en te goedkoop om als politici de rijen te sluiten en te volstaan met het uitspreken van ‘zorgen’, zonder de achterliggende oorzaken en problematiek aan de orde te willen en durven stellen.

De SP in Velsen heeft de directie van het RKZ door haar actieve steun aan de handtekeningenactie van Wil Kramer de pin op de neus gezet. De SP in Velsen heeft nog in de zomer van 2009 de Raad van Bestuur van Zorgbalans tot de orde geroepen over de dreigende gevolgen van de bedrijfsmatige aanpak van de zorg. Door deze actie is het busje van Zorgbalans voorlopig blijven rijden.

Wie zich sterk wil maken voor goede zorg op een menselijke maat, die doet er goed aan om op 3 maart en bij elke volgende gelegenheid op de SP te stemmen. Op initiatief van Agnes Kant (SP) is onlangs in de 2e Kamer de verplichte Europese aanbesteding van de thuiszorg afgeschaft. Het moet en het kan dus wel!

Stem op een partij waar je ook op 4 maart nog iets aan hebt!

SP-afdeling en –fractie Velsen
Mireille Koedijker
Frits Vrijhof
Robert van Koten
Gerko Buist
Jan Müter
Eggy Smits
Maarten Vos
Mies Mol

U bent hier