h

RKZ, Wethouder van Baerveldt en de Gemeenteraad van Velsen: Toneel in verschillende bedrijven

14 juni 2009

RKZ, Wethouder van Baerveldt en de Gemeenteraad van Velsen: Toneel in verschillende bedrijven

Wat door de SP in kleine kring al was voorspeld is helemaal uitgekomen. De rekenmeesters die door de Gemeenten Velsen en Beverwijk zijn ingehuurd om een onderzoek te doen naar de voors en tegens van de nieuwe locatie van het RKZiekenhuis op het Tolhek in Heemskerk en van de Wijckerpoort in Beverwijk, blijken na meer dan een maand hard rekenen een nóg warmer voorstander van het Tolhek dan het RKZ zelf.

Van Baerveldt meent, afgaande op de berichten in de krant en haar opmerkingen naar leden van de werkgroep, dat zij met de rapportage haar aftocht op orde heeft. Voor de bevindingen wordt immers getekend door een Dr. in het een of ander met daarbij nota bene nog een dikke bijsluiter van TNO. Wat van Baerveldt betreft gaat de discussie alleen nog maar over een polikliniekje hier en een bevallingspostje daar, of een upgrading van de polikliniek in Haarlem Noord - dat is voor haar allemaal bespreekbaar. Maar het RKZ afhouden van een haar gedroomde toekomst op het Tolhek is voor haar en voor de goed betaalde rekenmeester de allerslechtste optie!!!!
Jammer natuurlijk voor de meer dan 15.000 inwoners van Velsen die hun handtekening hebben gezet. Zoveel georganiseerde domheid is natuurlijk moeilijk te belonen. Gemakkelijk ook om Wil Kramer voorop en ook de SP aan te rekenen een nederlagenstrategie te hebben gevolgd. Ja, wat heeft die mensen toch bewogen om de bevolking zo op het verkeerde been te zetten. Zo gemeen om mensen valse hoop voor te spiegelen. Alsof er nog een alternatief mogelijk of zelfs denkbaar is voor de bedrijfsmatige aanpak van de zorg en de daarmee samenhangende kosten. Foei!
Volgens de rapporteurs zal een keuze voor de Wijkerpoort tot een exploitatieverlies leiden van ca. 2 mln euro per jaar en bovendien ook geen mogelijkheden laat om lekker aan de gang te gaan met de vastgoed poot van het concern. Op de zogenaamde kerntaak van het ziekenhuis - zorgen dat de (brand)wonden op tijd worden opgelapt, nog voordat de mensen er aan sterven, kan prima op het Tolhek worden gerealiseerd. Ze gaan daarbij echter volkomen voorbij aan het gegeven dat de meeste mensen maar sporadisch voor een spoedgeval naar een ziekenhuis gaan. Gelukkig niet. Meestal gaan mensen gebukt door chronische klachten, en dat geldt dus ook voor het bezoek aan hen, wanneer de patiënt een of meer dagen bed moet houden. Ook wordt voorbij gegaan aan de maatschappelijke meerkosten die patiënten en bezoekers moeten maken om in de toekomst op het Tolhek te komen.
De gemiddelde aanrijtijd (per auto) zal wel zo ongeveer het zelfde blijven - 'dus waar praten we over' - maar de kwestie is er natuurlijk in gelegen dat het niet om gemiddelden gaat, maar dat voornamelijk die mensen die voor hun mobiliteit zijn aangewezen op de hulp van derden uit het oog worden verloren. Dat gaat dus over appelen en peren. De rapporteurs geven ook ruiterlijk toe helemaal niet te weten of het publiek langer met het openbaar vervoer onderweg is. Er zal vast wel een buslijn worden verlegd. Maar dat doet er allemaal helemaal niet toe voor de hooggeleerde cijferaars. De SP meent echter dat op betrekkelijk eenvoudige wijze een calculatie is te maken van de meerkosten die de cliënten en hun bezoekers moeten maken (in tijd, ongemak en geld) om van een ziekenhuis op het Tolhek gebruik te maken. Al die kosten, gemakkelijk een veelvoud van de gevreesde meerkosten van de locatie bij het Station NS Beverwijk, worden door de adviseurs van de Gemeenten Velsen en Beverwijk, net als die geleerden die het RKZ eerder hebben geadviseerd, eenvoudig over de schutting gegooid. Lang leve de bedrijfsmatige aanpak.
Maandag 15 juni komt de kerngroepvergadering van de SP-afdeling Velsen te vervallen. Dat is in verband met een mogelijk spannende acte in het toneelstuk dat rond de verhuizing van het Rode Kruis Ziekenhuis valt te beleven. De discussie begint om 19.30 uur en wordt gehouden in het theater van de Openbare Bibliotheek Velsen, aan het Dudokplein. Mis dat niet!

U bent hier