h

SP voorstel protocol voor de wijkplatforms

4 november 2008

SP voorstel protocol voor de wijkplatforms

Doelstelling(en) ; meedenken, communiceren en adviseren

De bewoners van een wijk de gelegenheid te bieden om mee te denken in alle zaken die hun wijk aangaan en waarvoor de gemeente verantwoordelijkheid draagt.
Het langs korte lijnen communiceren van bewoners met bestuurders, ambtenaren en politiek verantwoordelijken.
Het gevraagd en ongevraagd van advies dienen van politiek en bestuurlijk verantwoordelijken.

Status
Het wijkplatform is een volwaardige partner van het gemeentebestuur en heeft altijd het recht op inspreken tijdens de commissie vergaderingen in de carrousel wanneer volgens hen de agenda van de carrousel daartoe aanleiding toe geeft.
Het wijkplatform heeft tevens het initiatiefrecht om onder voorwaarden zaken bij de agenda commissie aan de orde te stellen voor behandeling tijdens een bijeenkomst van het raadsplein.

Structuur
Het wijkplatform is een overlegorgaan van de wijk met de gemeente, waarin betrokken bewoners zitting hebben. De omvang wordt door de wijk zelf bepaald. Het wijkplatform kiest uit zijn midden tijdens de openbare jaarvergadering een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. De limitering van de bestuurstermijn van de gekozen leden, wordt tijdens de openbare jaarvergadering vastgesteld.
Het wijkplatform komt minimaal 6 keer per jaar in een openbare vergadering bijeen. Het aantal te houden commissie en/of bestuursvergaderingen wordt door het platform zelf bepaald. De wijkwethouder zal zoveel mogelijk bij deze vergaderingen aanwezig zijn.
De wijkbeheerder zal de vergaderingen op verzoek van de platforms bijwonen.
Het platform zal hiertoe aan het begin van ieder vergaderjaar een cyclus voor de openbare vergaderingen vaststellen en daarbij zoveel mogelijk rekening houden met de langlopende jaarplanning van het college en de gemeenteraad.
In het kader van het wijkgericht werken, zullen op uitnodiging van de platforms de vergaderingen worden bijgewoond door medewerkers van de overige actoren in dat wijkgericht werken, indien de agenda daartoe aanleiding geeft.
Het staat de actoren, de leden van de gemeenteraad en de fractie specialisten vrij de openbare vergaderingen te bezoeken ook indien zij hiertoe niet zijn uitgenodigd.

Relatie met de gemeente
Het wijkplatform wordt, in de voorbereiding van een advies aan het college, betrokken bij alle zaken de wijk betreffende. Zij ontvangt alle beschikbare, voor de openbaarheid vrijgegeven informatie, zodat zij over het onderwerp een oordeel kan vellen en desgewenst een advies kan uitbrengen.
Dit bevat eveneens de bovenwijkse en meer strategische aangelegenheden wanneer verondersteld mag worden dat deze de leefbaarheid in de wijk kunnen beïnvloeden. Tbv. het wijkgericht werken wordt door de professionele actoren een stappenplan ontwikkeld.
Het wijkplatform zal, indien door een der actoren in het wijkgericht werken of het platform gewenst, altijd kunnen intreden in dit stappenplan.

Op de zgn. B&W flap moet worden bevestigd dat het advies van het wijkplatform is ingewonnen. Het advies van het platform wordt bij de stukken van het college gevoegd. Het afwijken van het advies geschiedt slechts met redenen omkleed.
De actoren van het wijkgericht werken stellen samen met de platforms een wijkplan op.
De resultaten van de tweejaarlijks te houden wijkschouw worden in dit plan opgenomen.

Randvoorwaarden
De gemeente stelt jaarlijks een budget ter beschikking van de platforms.
Dit budget is bedoeld om de kosten te dekken voor:
• Vergaderingen van de platforms inclusief verslaglegging.
• Bijeenkomsten in/van de wijk inclusief verslaglegging.
• Abonnementen en lidmaatschappen nodig voor een goede uitvoering van de zich opgelegde taken.
• Vergoeding van gemaakte kosten door vrijwilligers.
• Het jaarverslag.
• De publicaties in bijv. de Jutter en de Hofgeest voor zowel Pr. doeleinden als aankondigingen van de openbare vergaderingen.
• Het inschakelen van deskundigen.
• Te betalen huur van de vergader accommodaties.
• De bijeenkomst voor de vaste platform vrijwilligers en de eventueel door het platform uit te nodigen mensen die zich op enigerlei wijze voor de/het platform(s) hebben ingezet.
• Het college zorgt voor een duidelijk herkenbare aanspreek persoon voor de platforms, met voldoende gezag, kunde en kennis binnen de ambtelijke organisatie.

Verantwoording
Het platform maakt ieder jaar een begroting, een jaarafrekening en een jaarverslag van de activiteiten.
Het jaarverslag wordt aan de bewoners van de wijk kenbaar gemaakt, bijvoorbeeld door publicatie in de jutter en/of hofgeest.
Van elke openbare vergadering wordt een verslag gemaakt dat aan alle deelnemers van de vergaderingen, de wijkwethouder, de zich hiervoor aangemeld hebbende fractie specialisten en de actoren in het wijkgericht werken ter beschikking wordt gesteld.
De verslagen worden waar mogelijk digitaal aangeleverd.

Dit protocol
Voor de duur en de inhoud van dit protocol is uitgegaan van het zgn. groeimodel voor het totale wijkgericht werken. Omdat door voortschrijdend inzicht bij een van de partners, aanpassingen en/of aanvullingen nodig kunnen zijn, zal elke 2 jaar een evaluatie plaatsvinden.

Overig
Het college belegt minimaal een keer per jaar een evaluatie samenkomst met de platform besturen.
Tbv. het structureel overleg van de platform voorzitters onderling, wordt een niet naar een van de platforms toe te rekenen budget toegekend.

Woordverklaring
• Wijkplatform: Om als wijkplatform te worden erkend, dient een groep wijkbewoners zich aan dit protocol te houden.
• Wijkbewoners: Zij die op grond van het bevolkingsregister binnen de grenzen van de wijk wonen.
• Wijk: Een door het college van burgemeester en wethouders aangewezen deel van de gemeente dat geografisch te onderscheiden is van de overige delen van de gemeente en waarvan de bewoners gemeenschappelijke belangen hebben ten aanzien van voorzieningen en andere zaken in dat deel van de gemeente.
• Actoren: Alle professioneel werkzame personen en/of organisaties in het wijkgericht werken.
• Wijkwethouder: De door het college te benoemen bestuurlijk verantwoordelijke wethouder voor een of meerder wijken.
• Wijkbeheerder: De door Beheer Openbare Ruimte voor de wijken aangewezen ambtenaar.
• Fractie specialisten: De door de gemeenteraadfracties aangewezen leden of steunfractieleden voor de wijkplatforms.
• Stappenplan: Het stapsgewijze proces dat onder leiding van de regisseur wijkgericht werken door de actoren doorlopen wordt in de aanpak van het wijkgericht werken.

Velserbroek, 11 mei 2007
Tom Kruisman

U bent hier