h

De SP, de wijkplatforms en het wijkgericht werken Hoe zet je lastige burgers buiten spel

4 november 2008

De SP, de wijkplatforms en het wijkgericht werken Hoe zet je lastige burgers buiten spel

Als je er bij de partijen naar vraagt, zullen zij allemaal vertellen dat zij de politiek dichter bij de burgers willen brengen en andersom.

In de gebruikelijke nieuwjaars speeches en bij het aantreden van nieuwe colleges, zult u deze woorden altijd weer terug horen. De praktijk is echter een heel andere.
In het overleg met de wijkplatforms op 28 oktober jl. presteerde de burgemeester het zelfs om hen mee te delen dat er veel betere middelen dan de directe persoonlijke contacten zijn om de mening en de wensen van de bevolking te peilen.
Het college had in de afgelopen periode zoveel kennis opgedaan in het peilen van de behoeftes van de bevolking, dat de wijkplatforms in feite overbodig zouden zijn geworden.
De computer en internet kunnen volgens hem en de wethouder Bokking uitstekende vervangers zijn van die platforms.

Een digitaal loket dus in plaats van praten met echte burgers.

Het college heeft met instemming van de college partijen een enorme bende gemaakt van het wijkgericht werken. Er zouden wijkplannen opgesteld worden door de vele professionele afdelingen van het stadhuis in samenwerking met de instellingen zoals politie, reiniging, welzijn, woningbouw corporaties en vele anderen.
Een speciaal daarvoor aangestelde regisseur wijkgericht werken zou er voor gaan zorgen dat er niet alleen samenhang maar ook samenwerking afgedwongen kon worden.
Zij/hij zou tevens bezien welke niet professionele organisaties bij de planvorming betrokken moesten worden.
Het is natuurlijk wel handig dat wanneer je bij een winkelcentrum de straten open moet gooien voor een herinrichting, dat je niet alleen tegelijk kijkt of er ook nog iets aan het riool moet gebeuren, maar ook de winkeliersvereniging of om maar iets te noemen, de fietsersbond en de gehandicapten raad inschakelt voor bijvoorbeeld de toe-en uitgankelijkheids eisen.
Van de regie in deze zaken is nog totaal niets terecht gekomen en wijkplannen die meer bevatten dan straten, stoepen en opruimen van zwerfafval uit de bermen, zijn ons nog niet bekend.
Van de toegezegde lange termijn plannen voor de wijken is al helemaal geen sprake en dat terwijl de regisseur al sinds februari 2008 in functie is.
De SP is er van overtuigd dat het college ook geen enkele opdracht hiertoe aan die functionaris heeft verstrekt.

Hoe nu verder met het wijkgericht werken.

Met spoed de wijkplannen produceren voor de korte en de lange termijn, dan weten de burgers wat ze te wachten staat.
Zorgen dat deze plannen zo snel mogelijk ter beschikking komen van alle betrokkenen.
De gemeenteraad kan dan ook zijn controlerende taak uitvoeren in samenhang met tijds- planning en de financiën.

Wat is de positie van de wijkplatforms in dit alles.

Het is voor de SP net even te kort door bocht om te zeggen GEEN.
Omdat de wijkplatforms uit niet gekozen vrijwilligers bestaan, zijn zij niet via contracten te binden maar omdat zij vaak uit een groot kennis reservoir putten is het dom om deze bijna gratis “advies colleges” niet optimaal te benutten.
Wij vinden dat de platforms over alle zaken die de leefbaarheid van de wijk maar enigszins kunnen beïnvloeden, de politiek en stadhuis gevraagd en ongevraagd moeten kunnen adviseren.
Om te zorgen dat zij daar optimaal toe in staat zijn, heeft de SP al in maart 2007 een protocol voor de wijkplatforms geschreven.
Dat heeft tot eind mei van dat jaar voor inspraak bij de platforms gelegen.
Die hebben, daar waar zij die behoefte hadden, enige aanvullingen en wijzigingen gevraagd en gekregen.
Het wiel hoeft dus niet meer uitgevonden te worden. Er licht een goed doordacht afspraken stuk gereed om voor de communicatie tussen stadhuis en de platforms te kunnen dienen. U vindt dit protocol elders op deze website.
De SP vindt dat de platforms hun visie moeten kunnen geven op grote bouwprojecten in de wijken, op grotere weg- en waterplannen en op bovenwijkse zaken zoals een groenstructuurplan, bestemmingsplannen, sport en spel nota’s, parkeer nota’s enz. en als zij dit nodig vinden of de behoefte hiertoe uitspreken, moeten zij ook geïnformeerd kunnen worden door de professionele instellingen over welzijnszaken.

Het college wil dit niet

……….en wat zeker zo erg is, de college partijen en een groot deel van de oppositie steunen hen daarin.
In een poging de platforms uit elkaar te drijven, werd in de raadssessie van 30 oktober zelfs gesteld, dat zij zelf de oorzaak van de ontstane chaos waren omdat zij het niet over alles eens waren.
Tot die partijen is het kennelijk nog niet doorgedrongen dat dat nu juist het belang van het wijkgericht werken extra ondersteunt. Niet alleen zijn alle wijken totaal verschillend in de bevolkingsopbouw, er liggen ook totaal verschillende wensen in de diverse wijken op tafel.
De samenstelling en ook de interesses van de diverse platforms kun je niet van bovenaf opleggen. Dat moet je ook niet willen.
De platforms willen geen gemeenteraadje spelen. Maar als een goed georganiseerde groep, kunnen zij van onschatbare waarde zijn met een algemene visie op en hun kennis van hun wijken.
De SP is er van overtuigd dat bij een continue en goede ondersteuning van de platforms vanuit het stadhuis, veel meer burgers zich tot dat werk zullen aangetrokken voelen en dat dat niet alleen de kwaliteit van de adviezen ten goede zal komen, maar ook het draagvlak onder de bevolking voor te nemen besluiten.

Politiek en college luister naar de burgers, niet alleen naar computers

U bent hier