h

De SP Buurt in de Rivierenbuurt

27 oktober 2008

De SP Buurt in de Rivierenbuurt

“Nou, dan moet u naar de straat kijken. Dat is toch geen gezicht. Het groen schiet er aan alle kanten uit en ze rijden er met hun wagens gewoon omheen”,

of “Nee hoor. Ik woon hier prima en heb het reuze naar mijn zin”, en “Ja, ze zouden de omleiding van het verkeer in verband met werkzaamheden eerder en duidelijker moeten aangeven”, en “Wat hier ontbreekt zijn speelplaatsen voor kleine kinderen. Laatst nog is een speeltuintje verwijderd, nadat het eerst door jongeren als hangplek werd ingenomen en gesloopt”.
De afgelopen week werden SP-ers een vertrouwd gezicht in de Rivierenbuurt. Huis aan huis werd er aangebeld en gevraagd naar wat er bij de mensen op de tong ligt als het gaat wat er beter kan en moet en waar de politiek zich naar hun oordeel aandacht moet besteden. Een enkele keer hadden de bewoners duidelijk geen boodschap aan de bezoekers, “Neen, ik heb niks met de SP”, en “Nee, ik doe niet aan politiek en helemaal niet met de SP!”.
Bewoners van de Merwedestraat maken zich zorgen over de komst van tweerichtingsverkeer door hun straat, de sloop van het oude postkantoor en de bouw van een drietal hoge woontorens. Bij ouders met kinderen in de Waalstraat is veilige speelgelegenheid – of beter het ontbreken ervan – een regelmatig terugkerend thema. Bij gezinnen waar de kinderen al het huis uit zijn komt dit onderwerp weinig aan bod. Dan maakt men zich vaker druk over het onderhoud van de tuintjes bij de buren of over buren die hun Kliko’s in de voortuin zetten; “Dat is toch geen gezicht!”, of over het huisvuil dat bij buren in de achtertuin blijft liggen. Maar over het algemeen zijn de ouderen tamelijk tot zeer tevreden. “Ik woon hier nu al 35 jaar meneer”, of “Als ik het hier al 63 jaar uit hou, nou, dan zal het wel goed zijn, denk ik zo”, en “Ik heb een pesthekel aan ouderensociëteiten of kaartclubs, maar als ik ’s avonds de straat op moet, dan stap ik gewoon op de fiets hoor”.
De SP-afdeling in Velsen hecht zeer aan dit soort directe contacten met burgers. Waar mogelijk gaat zij met de signalen aan de slag. De ene keer wordt daarvoor de fractie ingeschakeld. Een andere
keer gaat de afdeling zelf op onderzoek of neemt het initiatief om een knelpunt op te pakken. Er zijn ook toevalligheden. Zo belde SP-fractievoorzitter Frits Vrijhof bij een zeer oude dame aan. Na enig heen en weer praten kwam zij met 15 kilogram origineel archiefmateriaal over de Velser Affaire op de proppen; “of we niet iemand weten die daar iets mee kan?”. Dan is een afspraakje met Conny Braam snel gemaakt.
Een toevaltreffer is ook de ontmoeting met een vakbondskaderlid van DSM-agro, de vroegere Mekog op het terrein van Corus. Dit bedrijf gaat eind volgend jaar dicht, omdat het transport van Amoniak over het spoor wordt verboden. Dat verbod is het resultaat van acties van de SP. We hoorden dat vragen van het SP-kamerlid Remi Poppe hebben bijgedragen aan het bereiken van een sociaal akkoord dat binnenkort aan de vakbondsleden wordt voorgelegd.
Leuk is een ontmoeting met een medewerkster van TNT-Post. Zij maakt zich zorgen over de flexibilisering; “Het is toch van de gekke dat je na jaren werken, zomaar op straat gezet kan worden”. “Ik heb de laatste keer op jullie gestemd hoor, en ik hoop dat jullie er ook wat aan kunnen doen”. Minder leuk, maar welgemeend
, is het advies van een bewoner die beloofd op Agnes Kant te gaan stemmen zodra zij de K U T Marokkaantjes naar Marokko stuurt; “Dan leren ze wel”. Op de vraag of hij ook zelf met die jeugd in aanraking komt, reageert hij ontkennend. “Maar mijn familie in Den Haag weet wel beter”. En, “Hier tegenover woont ook een Marokkaan. Prima kerel hoor. Hij zegt zich ook te ergeren aan het gedrag van de boefjes. Die verpesten het voor de rest”, en “Maar ja, dat zegt hij, misschien denkt hij wel wat anders…”. Bewoners uit de Rivierenbuurt die geen bezoek aan huis hebben gehad, kunnen hun verhaal ook spontaan komen brengen. Dat kan per post, telefoon of per e-mail naar: Gerko Buist, Hazevlak 21, 1974 RA IJmuiden, (na 17 uur) 0255 537749, of 06 28717998, of via: E gerko.buist@quicknet.nl.

U bent hier