h

Zet sein voor ammoniaktrein permanent op rood

5 maart 2008

Zet sein voor ammoniaktrein permanent op rood

Velsen - Bij de Socialistische Partij in Velsen gaat de vlag uit na het bericht dat vanaf 2010 de regelmatige ammoniaktreinen tussen Geleen en IJmuiden stopgezet worden.

Volgens SP-Fractievoorzitter Frits Vrijhof komt nu eindelijk een halt aan de rijdende bommen, waartegen de SP jarenlang heeft geageerd. Met het Kamerlid Krista van Velzen hoopt hij dat er goede permanente regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen komen. “Nu DSM hiervoor uitgekocht wordt, moeten we wel voorkomen dat er in de toekomst weer een nieuw bedrijf met ammoniak of chloor het spoor op gaat.”
De SP voert sinds 2003 actie tegen de ammoniaktreinen. Zo zijn er vele duizenden actiekranten verspreid en is er vanuit de gemeenten waar deze treinen door rijden een verontrustend signaal naar de regering gegaan. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat voormalig staatssecretaris Van Geel in gesprek met DSM ging om deze transporten te stoppen.
Milieuminister Cramer heeft besloten DSM uit te kopen voor maar liefst 48 miljoen euro, om hun productie van IJmuiden naar Geleen te verplaatsen. Daarmee is de grootste stroom ammoniak van het spoor en zijn de grootste risico’s dus weggepoetst, maar de minister heeft dit nog niet voor andere vervoerders geregeld. Die kunnen dus gewoon ammoniak per spoor gaan vervoeren, met alle risico’s van dien. Van Velzen: “Dat is dus nog wel een groot probleem, hiervoor is strengere regelgeving echt noodzakelijk.”
Vrijhof gaat er echter wel vanuit dat met de uitkoop van 48 miljoen euro niet alleen de belangen van de aandeelhouders worden bediend. “Voor de 120 medewerkers moet nu wel een goed sociaal plan komen. Het kan niet zo zijn dat zij erop achteruit gaan. Ook niet in hun pensioenrechten”.

U bent hier