h

SP thema-avond over Thuiszorg indringend en informatief

29 februari 2008

SP thema-avond over Thuiszorg indringend en informatief

Velsen-Noord - In dienstencentrum De Watervliet hield de SP Velsen afgelopen woensdagavond een informatieve avond over de problemen in de thuiszorg. SP Tweede Kamerlid Renske Leijten en gemeenteraadslid Mireille Koedijker waren aanwezig om de vele vragen van aanwezigen te beantwoorden.

De avond begon voor de tientallen aanwezigen met de vertoning van de indringende Zembla documentaire ‘Meneer Harmsen wacht op hulp’. Daarna ontspon zich een geanimeerde gedachtewisseling over de problemen in de thuiszorg en vuurden de aanwezigen een spervuur aan vragen af op Leijten. renske

De zorg wordt slechter en duurder en de bureaucratie neemt alleen maar toe. De rechtspositie van de thuiszorgsters staat onder grote druk. Vele tientallen thuiszorgsters in Velsen staan al sinds november van het vorig jaar met één been op straat. Duidelijk werd dat deze problemen niet in de eerste plaats de schuld zijn van gemeenten of de organisaties van de thuiszorg.

Volgens Leijten ligt de kern van de problemen in de geforceerd ingevoerde marktwerking in de zorg. Deze wordt via de WMO wettelijk aan de gemeenten opgelegd. Wel staat het volgens Leijten de gemeenten vrij om met de aanbesteding kaders te stellen, waardoor niet of minder op de loonkosten van het personeel kan worden geconcurreerd. Feit is dat maar weinig gemeenten die mogelijkheid hebben benut. Ook in Velsen is dat niet gebeurd.

Mies Mol en Carla Schrasser, beiden werkzaam in de thuiszorg, signaleren tal van knelpunten in de dagelijkse zorg. Soms krijgen mensen teveel zorg en heeft er al meer dan tien jaar geen evaluatie plaatsgevonden. Maar meestal schiet de zorg tekort, komen de verzorgers te laat of blijft ziektevervanging uit. Het blijkt zelfs voor deze professionals dikwijls onmogelijk om voor cliënten opheldering te krijgen op vragen over welke zorg wanneer en door welke instelling geboden wordt. Hun werkgever, de VIVA, verkeert momenteel, net als veel andere instellingen, in financiële problemen.

Renske Leijten had niet minder dan vijf voorstellen om de WMO aan te passen om zo de thuiszorg menselijker te maken. “De verplichte aanbesteding moet uit de wet. Er moeten basistarieven komen voor de huishoudelijke zorg en thuiszorgwerkers moeten bij hun mensen kunnen blijven als een andere thuiszorginstelling de uitvoering overneemt. Uitbuiting via een alfahulpconstructie moet onmogelijk worden en, tenslotte, zal het budget dat gemeenten krijgen voor de WMO geoormerkt moeten worden, opdat de gemeente dat geld niet ergens anders aan uit kan geven.”

Voor die voorstellen kreeg zij de handen op elkaar van de aanwezigen. Dat gold ook voor het voorstel van gemeenteraadslid Mireille Koedijker. Zij stelde voor om actief in contact te treden met werksters in de thuiszorg. Koedijker: “Wethouder Bokking slaat zich graag op de borst dat zij nog geen klachten heeft binnen gekregen. Maar de cliënten waar het om gaat, zijn in de regel niet weerbaar, want afhankelijk, en slaan dus niet snel met de vuist op tafel.”

Leijten kon het publiek in Velsen-Noord verklappen dat het omstreden TV-spotje waarin een oude dame zich uitkleedt haar uitwerking niet heeft gemist. Staatssecretaris Bussemaker heeft onlangs een aanpassing van de wet beloofd. Actie voeren heeft dus wel degelijk effect!

U bent hier