h

DE BURGER WEER CENTRAAL.

14 november 2007

DE BURGER WEER CENTRAAL.

Voorzitter, burgers en leden van de raad van Velsen.
De burger centraal: dat is nog steeds het motto van de SP na 19 maanden raadslidmaatschap.

Want ondanks de fraaie cijfers van de Leefbaarheidsmonitor 2007 stellen wij vast dat door een toenemend wantrouwen de afstand tussen burgers en politiek lijkt te groeien.
Geen wonder, als we nagaan dat er amper 2 jaar geleden sprake was van een tekort van 19,2 miljoen, terwijl de begroting nu opeens helemaal sluitend blijkt te zijn. Voor burgers noch Raad is het duidelijk hoe de huidige rekenmeesters dit voor elkaar hebben gekregen. Kunnen we vertrouwen hebben in de recente rekenmethodes of schuilen er toch weer addertjes onder het gras ?
Voorzitter, en wat moet de burger denken van de te elfder ure geconstateerde misrekening waardoor het project Groot Helmduin in de ijskast is gezet? En van de nog steeds niet ingeloste beloftes aan de twee scholen die na acht jaar rekenen en beloven nu wel eens met de zo noodzakelijke nieuwbouw willen beginnen ? Dit is toch niet uit te leggen aan onze burgers en dan te bedenken dat wij nog steeds geen helder beeld hebben gekregen van de wethouder. Onlangs werd de Raad weer geconfronteerd met de misére van een volstrekt inadequete financiële planning voor het woonwagencentrum aan de Oude Pontweg. Moeten wij nog steeds aannemen dat de begroting sluitend is?
Voorzitter, niet alleen op financieel gebied is er kritiek te leveren. Nog steeds speelt de kwestie rond de wijkplatforms, die nu wel eens willen weten waar zij aan toe zijn. In de wandelgangen doet het verhaal de ronde dat er een interim manager is aangesteld. Maar wordt er ook geluisterd naar de vrijwilligers die al jaren de belangen van de wijkbewoners behartigen? De SP vreest anders dat op korte termijn de wijkplatforms hun activiteiten zullen staken als hen niet het verdiende vertrouwen geschonken wordt. Voor onze partij zou dan de limit bereikt zijn.
Hoe goed wordt er naar de burgers geluisterd? Spelen ze een rol als er bomen gekapt worden op het Zeewegterrein of op de Wilhelminakade? Zijn ze van belang als er verkeersmaatregelen genomen worden op de van Dalenlaan of de Velserduinweg? Of zijn de havenbaronnen van Amsterdam, de hoge heren van Corus en de bobo’s van Schiphol interessanter? De belangen zijn groot maar u moet goed weten dat Velsen inmiddels een risico gemeente is in Noord-Holland, honderd vijftig jaar geleden was Velsen een lustoord evenals Beverwijk. Wij vrezen dat Velsen over enkele decennia onleefbaar is geworden als het ten prooi valt aan de captains of industry.
Het Waterland akkoord is al een voorzichtige indicatie in deze rampzalige richting. De Raad heeft geen invloed op het pact kunnen uitoefenen en inspraak van de bevolking was er al helemaal niet.

Schiphol wil het aantal vlieguren en startbanen uitbreiden met alle daaraan verbonden gevolgen voor het milieu door het extra te belasten. Het “lichteren” van schepen in onze havenmond zal de verspreiding van schadelijk fijnstof ten gevolge hebben. Corus, opgegaan in het Indiase Tata zal misschien milieunormen gaan hanteren die in India gebruikelijk, maar voor ons onaanvaardbaar zijn.
Tenslotte zijn er de plannen voor de aanleg van een grote en extra brede zeesluis, de lobby van havenbaronnen en politici zijn al ingezet . Een onzinnige onderneming omdat er in dit land al een gigantische haven is, namelijk Wereldhaven Rotterdam. Waarom moet Amsterdam in het voormalig havengebied nieuwe dure woningen en alle vuile activiteiten richting Velsen verplaatsen? Wij zullen met behulp van de SP in de 2e kamer, Provinciale Staten en andere partijen alles in het werk stellen om dit plan tegen te houden.
Kortom: de SP roept het college op de belangen van de burger centraal te stellen, een transparant en deugdelijk financieel beleid te voeren en er alles aan te doen het milieu te sparen.

Frits Vrijhof, namens de fractie v.d. SP.

U bent hier