h

Algemene beschouwingen 2007 , programma 3: maatschappelijke zorg

19 november 2007

Algemene beschouwingen 2007 , programma 3: maatschappelijke zorg

De SP fractie wil voor de komende periode meer aandacht voor de thuiszorg.

Thuiszorg

Onze zorg gaat uit naar al die medewerkers die naar beste kunnen thuiszorg verlenen en de mensen die van hun diensten gebruik maken.
Er wordt bezuinigd op het personeel van de thuiszorg om een goede concurrentiepositie te verwerven. Zo is er onder het personeel sprake van verhoging van de werkdruk en een verschraling van de arbeidsvoorwaarden. Sinds de gemeente verantwoordelijk is voor de WMO is er een verschuiving naar het inzetten van meer alphahulpen. Deze trend in de verschuiving naar alphahulpen vindt de SP niet wenselijk.De rechtspositie in de alfa hulp is beduidend slechter. Bij ziekte en vakantie ontvangen de alphahulpen geen inkomen en ook bouwen zij geen pensioenrechten op.

De verschuiving naar het inzetten van meer alphahulpen heeft ook ernstige gevolgen voor de cliënten. Mensen verliezen hun vertrouwde hulp en krijgen nogal eens onvoldoende deskundige zorg. Cliënten met verstandelijke beperkingen, dementieverschijnselen, psychosociale problemen en cliënten van zeer hoge leeftijd die alphahulp ontvangen worden opgezadeld met een werkgeversrol en administratieve rompslomp. De normale thuiszorg heeft bovendien een signalering- en begeleidingstaak. Alphahulpen zijn hier niet voldoende op toegerust. Zij krijgen geen begeleiding, geen scholing en hebben geen terugvalmogelijkheid.

De SP fractie wil op het belang van een goede thuiszorg wijzen. Uitholling van de thuiszorg heeft negatieve effecten op het welzijn van de mensen. De SP fractie is voor een situatie waarin mensen de gelegenheid wordt geboden zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Herindicaties hulp in huishouding
Vanaf 2008 moet iedereen die hulp in de huishouding wil ontvangen een WMO-beschikking hebben. De cliënten die nu nog onder de oude AWBZ-regels vallen moeten hierdoor opnieuw geïndiceerd worden. In totaal moeten 2000 mensen in Velsen een herindicatie krijgen.

Het is goed dat de gemeente de herindicaties over een grotere periode gaat uitsmeren. Van uitstel komt echter geen afstel. Ook de hoogbejaarde mensen en de mensen die al jarenlang dezelfde hulp krijgen worden uiteindelijk geherindiceerd. De angst bij deze cliënten dat zij minder uren gaan krijgen of dat zij hun vertrouwde hulp zullen verliezen wordt met dit uitstel niet weggenomen.

De SP fractie wil dat de mensen die moeten worden geherindiceerd, hun indicatie kunnen behouden, zodat de cliënten in 2008 hetzelfde soort en dezelfde hoeveelheid huishoudelijke hulp krijgen. Geen vervroegde nieuwe indicatie voor alle mensen die op dit moment hulp in de huishouding krijgen. Tijdens de besluitvorming over het WMO beleidsplan, zal de SP fractie hierover een motie indienen.

Mantelzorg
Mantelzorgers zijn mensen die zonder vergoeding zorgen voor een ziek of gehandicapt persoon, meestal een familielid of vriend. Mantelzorgers zijn geen professionele zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een band hebben met degene die zij verzorgen.

De Wmo is de eerste wet waarin de rechten van mantelzorgers zijn opgenomen. Dat is een vooruitgang. Tegelijkertijd leunt deze wet meer op de mantelzorg omdat ze een groter beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid. Mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om hun naaste te verzorgen en daarvoor verdienen zij alle waardering. Maar veel mantelzorgers worden ook met zware problemen geconfronteerd. Zij hebben bijvoorbeeld onvoldoende mogelijkheden om de zorg (tijdelijk) over te dragen en ze maken extra kosten.

De SP is niet tegen mantelzorg, maar de mantelzorg moet wel mogelijk zijn. Mantelzorgers mogen niet nóg verder belast worden dan nu al het geval is en moeten bij de gemeente om ondersteuning kunnen vragen. De Sp fractie wil een ondersteuning van mantelzorgers die verder gaat dan het huidige beleid van deze gemeente. Daarom zullen we tijdens de besluitvorming over het WMO beleidsplan een motie indienen voor een verdere uitbreiding van ondersteuning.

U bent hier