h

SP eert Vereniging Westerhout Blijft! in Week van de Vooruitgang

14 september 2007

SP eert Vereniging Westerhout Blijft! in Week van de Vooruitgang

De Week van de Vooruitgang, van 16 – 23 september, staat in de IJmond in het teken van duurzame mobiliteit. De Socialistische Partij uit Velsen en Beverwijk grijpen deze gelegenheid aan om de Vereniging Westerhout Blijft een hart onder de riem te steken in haar niet aflatende strijd tegen de aanleg van de Westelijke Randweg. Ter plaatse van het omstreden tracé hangt de SP op zondag 16 september, 12.00 uur, een groot spandoek op met de welluidende tekst: Zicht op Natuur, tot nu toe behouden door “Westerhout Blijft”.

De vereniging, die in hoogtij dagen meer dan zeshonderd leden telde, maakt zich al een jaar of vijftien sterk voor het behoud van het park de Westerhout en ontwikkelt daartoe ondermeer plannen ter versterking van de ecologische hoofdstructuur rond de gemeente. Het gebied vormt een laatste groene buffer tussen Corus en de bebouwing van Beverwijk. Het gebied maakt tevens onderdeel uit van de ecologische hoofdstructuur en biedt als duinrandgebied een broed en verblijfplaats voor beschermde dieren als vleermuizen en hagedissen. Zo’n waardevol gebied mag niet lichtvaardig worden opgeofferd aan industriële activiteiten of wegen – zeker zolang daarvoor ook nog eens alternatieven bestaan.

Maar het heeft anders moeten lopen. Met een krachtige lobby van Corus voorop is door de gemeenten Beverwijk(’01), Heemskerk(’01), Velsen(’02), en de provincie Noord-Holland(’02) groen licht gegeven voor de aanleg van een ‘halve’ randweg. Echter sindsdien is nog geen spade de grond in gegaan. Dat is zondermeer te danken aan de niet aflatende inzet van de Vereniging Westerhout Blijft! Met hun aansprekende publieksacties, bezettingen, een grondige en gefundeerde inbreng in de inspraakrondes en met juridische actie is een ernstige aanslag op de natuurwaarden in het gebied tot nu toe voorkomen. Een drietal goedkeuringsbesluiten van de Provincie Noord-Holland zijn na beroep van Westerhout Blijft! gesneuveld. Eén procedure loopt nog bij de Raad van State en tegen een ander besluit van het Ministerie van Landbouw is andermaal beroep aangetekend.

Het dispuut over de omstreden weg duurt maar voort en de gemeentes en provincie hebben inmiddels tonnen uitgegeven om het projectbureau ‘Westelijke Randweg’ in stand te houden.
Jan Müter, raadslid voor SP in Velsen heeft zich in het dispuut verdiept en is tot het inzicht gekomen dat er feiten en omstandigheden naar voren treden die, waren zij in 2001 en 2002 bekend geweest, mogelijk tot een andere afweging van belangen en een ander besluit had geleid. Müter is van mening dat de gemeenteraad haar besluit tot instemming met het toenmalige bestemmingsplan eigenlijk zou moeten heroverwegen of het college opdracht moet geven om een nieuw bestemmingsplan te maken waarin recht wordt gedaan aan de natuurwaarde van het gebied.

Het voortslepende dispuut heeft naar Müters oordeel niet alleen maar tot vertraging en kosten geleid. Het heeft ook zaken duidelijker gemaakt.
Müter: “Ten eerste is meer duidelijk geworden over het mogelijke belang dat met de aanleg van de nieuwe weg is gediend en hoe dat belang kan worden gekwalificeerd.
Ten tweede is een scherper beeld ontstaan van de natuurwaarden die op en rond het beoogde tracé in het geding zijn. Beide punten zijn op een heldere wijze in 2003 en 2005 verwoord in rapportages van ir. P.J. de Weijer van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak – een onafhankelijk onderzoek en adviesbureau van de Raad van State.”

Volgens de Weijer voorziet de weg op de eerste plaats in een ontsluiting van delen van de industrieterreinen (BPIJ) die aan de oostflank van het Corus/Tata terrein zijn gesitueerd en/of worden geprojecteerd, in de richting van de Velser traverse en de Velser Tunnel. De Weijer in zijn rapport: “De weg voorkomt dat de, in absolute zin betrekkelijk geringe hoeveelheid verkeer zijn weg zou moeten vinden door de bebouwde kom van Beverwijk”. Vereniging Westerhout Blijft! heeft herhaaldelijk gewezen op het feit dat de industrieterreinen aan de oostflank van het Corus terrein ook ontsloten kunnen worden via de Willem Bakkerweg. Deze oplossing biedt een zelfde ontlastende effect op het doorgaande (vracht)verkeer door de bebouwde kom van Beverwijk.

Müter: “Het tweede winstpunt uit het dispuut is dat inmiddels géén der betrokken partijen nog het vóórkomen van beschermde diersoorten op en rond het beoogde ter discussie stelt. Het gaat om soorten die voorkomen op de Habitat richtlijn. Dat is van groot belang, want aanvankelijk was het standpunt van de gemeenten en provincie, zich baserend op onderzoek van adviesbureau’s dat er in het gehele gebied géén beschermde soorten zouden voorkomen. Maar inmiddels is komen vast te staan dat dit wèl het geval is en dat het niet om een enkel zwervend exemplaar gaat maar om vaste verblijfsplaatsen. Uit getuigenverhoren is ook nog weer gebleken dat de rapporteurs van de adviesbureaus destijds geen enkel onderzoek hebben verricht en geen betrouwbare bron hebben geraadpleegd om hun waardering van de bedreigde natuurwaarden (geen) indertijd op te funderen.”

Discussie is er nog wel of en in welke mate de Westelijke Randweg het voortbestaan van een populatie van de beschermde soorten bedreigt en/of in welke mate dat kan en wordt gecompenseerd met mitigerende maatregelen. Onduidelijk is of en hoelang de partijen nog rechtswegen open staan om deze discussie te beslechten.
De SP in Velsen en Beverwijk zijn in elk geval van mening dat de Vereniging Westerhout Blijft, zeker in een week van de vooruitgang die in het teken staat van duurzame mobiliteit, een grote pluim verdiend. Hun inzet en vasthoudendheid is een aansprekend en inspirerend voorbeeld van een burgerinitiatief die wat de SP betreft alle steun verdiend. Dankzij Westerhout Blijft is er uitzicht op een werkelijk duurzame mobiliteit in de IJmond. Dat is vandaag de dag èchte vooruitgang.

Jan Müter SP-Velsen janmuter@hotmail.com
José Higuera SP Beverwijk obijose@tomaatnet.nl

U bent hier