h

1 Mei-viering in Velsen in teken van China

12 mei 2007

1 Mei-viering in Velsen in teken van China

PvdA, Groenlinks, SP en FNV-Bondgenoten slaan dit jaar de handen ineen ter gelegenheid van de 1 mei viering.

Op uitnodiging van de SP hebben de drie partijen en de bond besloten om op die dag gezamenlijk een bijeenkomst te beleggen, en zij maken daarvoor dankbaar gebruik van de Centrale Bibliotheek van Velsen in IJmuiden. Het thema van de bijeenkomst is de actuele situatie in China – en wel in het bijzonder die van de vakbonden in dat land.
Vieringen van de 1e Mei staan al 120 jaar in het teken van de emancipatiestrijd van de arbeiders die zich sterk maakten voor de 8-urige werkdag. In 1886 was de Amerikaanse plaats Chicago het toneel van een memorabele strijd en inzet voor de 8-urige werkdag. Dichter bij huis werd in die tijd in Amsterdam het palingoproer uitgevochten en drong de ‘sociale kwestie’ op de voorgrond. Terug in Amerika zijn we er getuige van dat dit immigratieland bij uitstek de deur sluit voor Chinezen ‘koelies’ (handarbeiders).

Vandaag de dag is China in! Politici en ondernemers verdringen elkaar om deelgenoot te kunnen worden van de economische expansie die dit land nu doormaakt. In korte tijd treedt ruim een miljard mensen toe tot de wereldeconomie en zijn we getuige van een urbanisatie en industrialisatie die zijn weerga niet kent. Naast kansen voor ondernemers, gaat van die ontwikkeling een zekere bedreiging uit voor arbeiders in Nederland.
Om ons heen zien we tal van initiatieven die een uitdrukking vormen van het eerste soort. In Beverwijk opent binnenkort een nieuw ‘Chinatown’. Bij Schiphol wordt ruimte vrijgemaakt voor meer dan 1.000 Chinese bedrijven, en voor in Velsen-Zuid en Spaarnewoude zijn plannen in de maak voor een ‘China-attractiepark’. Mede door dit soort initiatieven komt China letterlijk en figuurlijk dichter bij Nederland te liggen en komen de economische praktijken in beide landen naast en tegenover elkaar te staan. De bestaanszekerheid van veel mensen is hiermee in het geding.
Die globale of internationale concurrentie die werknemers bij bedrijven in China en in Nederland letterlijk tegenover elkaar in stelling brengt, roept de vraag op of en hoe werknemers in China zich in vakbonden kunnen organiseren.

In de Openbare bibliotheek zal ter introductie van deze problematiek de film “Op zoek naar de tijger” worden vertoond – een reisverslag van een FNV-delegatie aan China. We hopen tevens één lid van die delegatie bereid te vinden om een toelichting te geven.
Vervolgens zal onder leiding van Gertjan Huijbens (textconsultancy/IJmuider Courant) een paneldiscussie worden gehouden met een spreker uit elke partij.
De viering begint om 20.00 uur en sluit rond 22.00 uur. De zaal gaat om 19.30 uur open. De toegang is gratis; koffie en een eerste consumptie zijn voor kosten van de drie partijen. Voor informatie: Luuk Lindeboom, tel: 06 40773044.

U bent hier