h

SP Velsen houdt woensdag 9 mei een bijeenkomst over fusietechnologie als optie voor duurzame energie

30 april 2007

SP Velsen houdt woensdag 9 mei een bijeenkomst over fusietechnologie als optie voor duurzame energie

Het Hoogoven Staalbedrijf in Velsen gaat een onzekere toekomst tegemoet. Dat komt niet zozeer omdat het sinds kort een nieuwe eigenaar heeft, maar door de beperkte voorraad fossiele brandstoffen en de noodzaak om de uitstoot van koolstofdioxide drastisch terug te dringen. Met het staalbedrijf staat het economische leven in het hele IJmond-gebied op het spel.

Deze alarmerende boodschap komt van de 'Innovatie Werkgroep' van de Socialistische Partij Velsen. "Wereldwijd worden de klimaatsveranderingen alsmaar zichtbaarder. Dit als gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en aardgas", vertelt Jan Müter, SP-raadslid te Velsen en lid van de Innovatie Werkgroep.

"De mensheid speelt de hoofdrol in een hachelijk experiment. Door een blijvend, en zelfs toenemend, gebruik van fossiele brandstoffen draagt de mens via de koolstofdioxide-uitstoot bij aan een versnelde klimaatsverandering."

"Over de werkelijke effecten van die klimaatverandering op het leven en de leefbaarheid van onze planeet zijn moeilijk betrouwbare voorspellingen te doen. Alleen al die onzekerheid zou tot de grootst mogelijke voorzichtigheid moeten manen."

"Desondanks is tot voor kort de maatschappelijke en politieke aandacht voor dit vraagstuk beperkt gebleven. De inmiddels overleden fusiewetenschapper Prof. C.M. (Kees) Braams stelde in 2003 vast dat 'de politieke urgentie die aan deze problemen wordt toegekend nog niet zodanig is dat we daarvoor 1% van het nationaal inkomen voor opzij willen zetten'. Vandaag de dag begint het besef door te dringen dat we inmiddels in een alarmfase verkeren. En mèt dat besef groeit de overtuiging dat de stap naar de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen de hoogste prioriteit moet krijgen."

"Binnen 25 jaar zal de energievoorziening hoe dan ook herzien moeten worden. Achtereenvolgens worden olie, aardgas en steenkool schaars en duur en moet los daarvan de uitstoot van koolstofdioxide sterker worden ingeperkt dan tot nu toe is overeengekomen. Met Braam delen we de overtuiging dat de klimaatbeheersing een politieke ‘driving force’ behoeft die sterker is dan de krachten van de vrije markt."

"Die inzichten kunnen wij in de IJmond niet ongemerkt voorbij laten gaan – tenzij we het gemeentebestuur en de havenondernemers in hun lemmingtocht willen volgen. Met de Hoogovens (Corus/Tata) als grootverbruiker voorop, vormt het Noordzeekanaalgebied een steeds belangrijkere ‘logistieke draaischijf’ van fossiele brandstoffen als kolen en olie. Juist daarom is een bezinning op een overstap naar werkelijk hernieuwbare brandstoffen urgenter dan ooit."

Op woensdag 9 mei zet de SP afdeling Velsen, daartoe met medewerking van Dr. E. Min van het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen een bescheiden stap met een informatie- en discussiebijeenkomst. Centraal aandachtspunt is de actuele ontwikkeling en perspectief van de fusietechnologie als mogelijk antwoord op de vraag naar een werkelijk duurzame bron van energie. Iedereen is van harte welkom! Plaats: De Delta, Rijnstraat 2 in IJmuiden. Aanvang: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). De toegang is gratis.fom

U bent hier