h

SP stemt tegen de Verordening Wet Inburgering

12 maart 2007

SP stemt tegen de Verordening Wet Inburgering

Door de Wet Inburgering worden groepen burgers met een buitenlandse afkomst gedwongen tot het volgen van inburgeringcursussen en het behalen van een examen binnen een bepaalde termijn.

Deze inburgeringplicht dwingt niet-westerse allochtonen om zich aan te passen aan “de Nederlandse cultuur”. Een cultuur van consumentisme, van gezinsdenken en individualisme, een cultuur gebaseerd op conservatieve en liberale waarden en normen. Oudkomers die vaak al tientallen jaren in Nederland verblijven worden op eigen kosten verplicht de Nederlandse taal te leren. Het examen moet binnen vijf jaar gehaald worden, lukt dit niet dat dreigt een bestuurlijke boete.

Deze inburgeringplicht moet er voor gaan zorgen dat allochtonen beter gaan participeren in de Nederlandse samenleving. In een samenleving waarin 10% van de volwassen Nederlanders functioneel analfabeet is. De inburgeringplicht brengt zware financiële lasten met zich mee voor een groep met een toch al geringe draagkracht.

Emancipatie van de allochtone burger kan niet door overheidsdwang tot stand komen. De Nederlandse taal is belangrijk om tot maatschappelijke participatie te komen. De SP-fractie is dan ook voor vrijwillige en kosteloze taallessen maar tegen een stelsel van dwang, sancties en hoge kosten.

De Wet Inburgering is onredelijk en overbodig. De SP-fractie zal dan ook niet met deze verordening instemmen.

U bent hier