h

SP Velsen wil raadgevend referendum voor Centrumplan

18 november 2005

SP Velsen wil raadgevend referendum voor Centrumplan

De Socialistische Partij Velsen is ernstig verontrust over de wijze waarop het gemeentebestuur een ingrijpend gebeuren als het Centrumplan aan de burgers van Velsen opdringt.

De oppervlakkige voorlichting van nog steeds wisselende plannen en de uitgeklede vormen van inspraak, zoals het “Zomeravondgesprek” en het komende “Stadsgesprek” lijken de invloed van de bevolking danig te moeten beperken.

Hiermee blijven deze ambitieuze plannen van de Gemeente voor de burger maar een schimmig plaatje. Bovendien zijn gevolgen voor de zorgwekkende gemeentelijke financiële situatie slecht in te schatten.
Het lijkt de SP vanuit oogpunt van democratisch en behoorlijk bestuur niet meer dan logisch om bindende besluitvorming hierover een paar maanden door te schuiven, zodat het onderdeel kan zijn van de komende Gemeenteraadsverkiezingen.

De SP vindt echter dat het ingrijpende Centrumplan de partij-politieke belangen ontstijgt. Daarom is het gewenst en gerechtvaardigd hierover een afzonderlijke volksraadpleging of een referendum te houden. Het zou de belanghebbende plannenmakers dwingen met overtuigende en goed onderbouwde voorlichting te komen.
Ook voor politici zou het goed zijn te weten dat hun beleid op brede steun van de bevolking kan rekenen. De SP hoopt bij het komend stadsgesprek op medestanders voor zijn aanpak tussen het enorme aantal insprekers te vinden.

U bent hier