h

SP Velsen gaat inspreken bij Provincie

30 november 2005

SP Velsen gaat inspreken bij Provincie

De SP zal, tijdens de vergadering van Commissie Wegen, Verkeer, Vervoer en Zeehavens van de Provincie Noord-Holland, inspreken op het agendapunt Quickscan Spoorweg IJmuiden.

Donderdag 1 december aanstaande zal de Commissie onder andere gaan vergaderen over het lot van de spoorlijn die van Santpoort naar IJmuiden loopt. De lijn is al jaren niet meer in gebruik, maar ligt er nog goed bij. Reactivering zal daarom veel minder kosten met zich mee brengen dan wanneer er een andere bestemming voor gekozen zal worden. Vandaar dat verschillende instanties al geprobeerd hebben om de lijn nieuw leven in te blazen.

Het College van Gedeputeerde Staten heeft twee quickscans laten uitvoeren – één voor personenvervoer en één voor goederenvervoer - die beide als conclusie hebben dat het herstel van de spoorverbinding Haarlem-IJmuiden, doorgetrokken naar het IJmuider strand, niet exploitabel is.

In het overleg, dat de lokale koppartijen samen met de SP (afdeling Velsen) en stichting WIJS (Werkgroep IJmuider Spoorlijn) vrijdag 18 november j.l. hebben gehad, kwam al naar voren dat beide scanrapporten onvolledig zijn en zich allebei maar op één onderwerp concentreren. De SP pleit dan ook voor een beter onderzoek waarbij er meer partijen gehoord worden en er wordt gekeken naar personenvervoer in combinatie met goederenvervoer.

Maandag 28 november j.l. is er een tweede overleg geweest tussen de eerder genoemde partijen waarbij eens te meer naar voren kwam dat het van groot belang is, zowel milieutechnisch, economisch als logistiek, dat de spoorlijn weer in gebruik genomen gaat worden.

Stichting WIJS, die begin dit jaar is opgericht om de spoorlijn onder andere uit historisch oogpunt weer te gaan gebruiken, zal tijdens de komende vergadering ook gaan inspreken, evenals leden van de Velsense afdeling van D66, Groenlinks en de Christen Democraten. Deze laatste zullen het vooral over de economische kant van het verhaal gaan hebben.

U bent hier