h

Woningcorporaties potten geld op terwijl de woningnood groeit

14 april 2005

Woningcorporaties potten geld op terwijl de woningnood groeit

De verzelfstandiging van de woningcorporaties heeft niet gebracht wat de politiek daarvan verwachtte. De corporaties potten geld op terwijl de woningnood groeit. In het vandaag gepresenteerde rapport over de positie van de woningcorporaties staan goede aanbevelingen, volgens SP-Kamerlid Krista van Velzen.

Minister Dekker wil het Besluit Beheer Sociale Huursector (BBSH) aanpassen. Hierin is onder andere geregeld wat woningcorporaties wel en niet mogen. De Tweede Kamer heeft op eigen initiatief een onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat woningcorporaties geld “oppotten”. Zo’n 4,5 miljard euro is beschikbaar, maar wordt niet besteed. Daarnaast concludeert het rapport dat een beoordeling op effectiviteit niet goed mogelijk is. En de vele fusies de afgelopen jaren hebben geleid tot hogere lasten in plaats van lagere lasten.

Van Velzen: “Het wordt hoog tijd dat de overheid weer de touwtjes in handen neemt. Het mag nu toch wel duidelijk zijn dat de verzelfstandiging niet gebracht heeft wat men er van verwachtte. Er is te veel geld niet besteed, de corporaties zijn niet effectief en al die fusies hebben geleid tot hogere kosten. De woningnood is gigantisch gestegen. Binnen enkele weken zal de Kamer debatteren over het BBSH. Ik zal daar namens de SP voorstellen de woningcorporaties onder strenger toezicht en sturing te stellen.”

U bent hier