h

Stop de dienstenrichtlijn

14 maart 2005

Stop de dienstenrichtlijn

Voormalig Eurocommissaris Bolkenstein heeft in januari 2004 een richtlijn geschreven voor de liberalisering van al het dienstenverkeer in Europa. Als deze richtlijn wordt ingevoerd mogen bedrijven uit heel Europa in Nederland hun diensten aanbieden zonder dat ze zich bijzonder hoeven te houden aan Nederlandse wetten en regels. Alleen de regels uit hun eigen land zijn van toepassing. Dit wordt het `oorspronglandbeginsel´ genoemd.De dienstenrichtlijn heeft betrekking op alle economische diensten.

Volgens Bolkenstein is de dienstenrichtlijn goed, omdat het op die manier voor bedrijven makkelijker wordt om internationaal te opereren. Ook zal het volgens Bolkenstein de zogenaamde `beleidsconcurrentie´ teweeg brengen waardoor allerlei in zijn ogen overbodige regels zullen verdwijnen.

Het oorspronglandbeginsel leidt tot oneerlijke concurrentie. Nederlandse bedrijven zijn gebonden aan alle in Nederland geldende regels over het gedrag van de dienstverlener, de kwaliteit of inhoud van de dienst, reclame, contracten en aansprakelijkheid. Maar diezelfde eisen mogen niet opgelegd worden aan bedrijven uit andere Europese lidstaten die in Nederland diezelfde dienst leveren. Nederlandse bedrijven worden zo in een oneerlijke concurrentie-achterstand geplaatst.

Oneerlijke concurrentie leidt tot uitholling van de regelgeving. De enige vluchtweg van Nederlandse bedrijven is dan nog, om zich formeel in een ander land te vestigen (een brievenbusonderneming), bij voorkeur in het land met de laagste eisen. Zo worden er beleidsvluchtelingen gecreëerd. Om dit tegen te gaan zullen de Nederlandse regels worden afgebroken tot het laagste niveau van de Europese Unie. Deze beleidsconcurrentie is ook precies de bedoeling van Bolkenstein, want voor liberalen in Europa geldt hoe minder regels hoe beter.

Het oorspronglandbeginsel geldt alleen voor bedrijven die vanuit hun eigen land diensten aanbieden in een andere EU-lidstaat. Maar ook het daadwerkelijk vestigen van een bedrijf in een ander Europees land wordt met de dienstenrichtlijn geliberaliseerd. Nederlandse bedrijven moeten hier voldoen aan allerlei vergunningsvoorschriften en regels voordat ze werkelijk van start mogen. Maar aan buitenlandse bedrijven mogen die verplichtingen niet zonder meer gesteld worden.

De belangrijkste angel in het voorstel voor de dienstenrichtlijn is zeker het land-van-oorsprong-beginsel. Dienstverleners zullen uitwijken naar landen met de minste belemmeringen op het gebied van milieu, de laagste kwaliteitseisen en de meest gunstige arbeidsvoorwaarden. De race naar de bodem wordt op die manier ingezet.

Dienstenrichtlijn

U bent hier