h

6. Wonen

Wonen kan niet los gezien worden van het landelijk beleid. De VVD heeft van de PvdA de ruimte gekregen om de sociale huursector af te breken terwijl door de crisis de behoefte aan betaalbare huurwoningen alleen maar is gestegen. De toegang tot de koopmarkt is voor menigeen onbereikbaar. De komende jaren is er een actief volkshuisvestingbeleid nodig waarbij uitgegaan wordt van de woonbehoefte van de Velsense bevolking en niet op het dromen van een mooie Woonvisiedroom 2025. Het openstellen van de sociale huurwoningen in Velsen voor de regio Zuid-Kennemerland pakt voor Velsense woningzoekenden te ongunstig uit en moet worden gestopt.

Wonen moet bereikbaar én betaalbaar blijven

De wachtlijsten voor de sociale huurwoningen blijven ontoelaatbaar lang en nemen alleen maar toe (portiekflats 3 jaar, eengezinswoningen 10 jaar en langer). De zogenaamde kernvoorraad van sociale huurwoningen moet daarom worden aangepast aan de nieuwe behoefte. Bij herstructureringsprojecten werden steeds de goedkope en betaalbare huurwoningen gesloopt om plaats te maken voor dure woningen. Sociale huurwoningen mogen alleen gesloopt worden als uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat dit bouwtechnisch noodzakelijk is of als er permanente leegstand dreigt.

De SP is geen voorstander van de verkoop van sociale huurwoningen. Sociale huurwoningen worden niet verkocht in wijken met relatief weinig van deze woningen.

Als er sociale huurwoningen verkocht worden, dan onder een regeling “maatschappelijk gebonden eigendom” (MGE). Ook de relatief goedkope huurwoningen mogen niet worden verkocht. Sociale huurwoningen mogen niet langer dan 6 maanden te koop staan. Zijn ze na 6 maanden nog niet verkocht dan moeten ze weer in de verhuur bij de woningbouwcorporaties worden gebracht.

De mogelijkheid van de corporaties om de huren te verhogen zijn vergroot. De huren stijgen de inkomens van mensen in een huurwoning juist vaak omlaag gaat. Met de woningbouwcorporaties moet worden afgesproken dat er wordt ingezet op een lagere huurstijging dan het wettelijk maximum.

Voorbij de zeepbeleconomie

Een belangrijk deel van de economische crisis in Nederland is veroorzaakt door woningen te kopen die we eigenlijk niet konden betalen. We moeten daarom veel meer betaalbare huizen bouwen en geld steken in het stimuleren van goedkope, levensloopbestendige woningbouw. De SP is daarom geen voorstander van kunstgrepen, zoals startersleningen, die hoe sympathiek ook bedoeld, toch prijsopdrijvend en economisch discriminerend werken. De gemeente kan samen met de wooncorporaties in goedkope woningen investeren. De wooncorporaties bestemmen de vrijkomende gelden van de verkoop van sociale huurwoningen specifiek hiervoor en verkopen grond onder hun bestaande woningen aan de gemeente. De gemeente kan dit geld goedkoop lenen en de wooncorporaties krijgen extra financiën om te kunnen bouwen. De wooncorporaties betalen terug met een lage erfpacht. De inzet van erfpacht stelt de gemeente in staat om de grondprijs voor nieuwe huurwoningen laag te houden. Door het creatief inzetten van erfpacht kan ook de stagnerende koopsector weer worden geactiveerd. Erfpacht zorgt voor een continue geldstroom voor de gemeente. Hoge woonlasten trekken geld uit onze portemonnee. Geld dat we niet aan andere nuttige zaken kunnen besteden.

Gemengd wonen in wijken moet worden gestimuleerd

De kwaliteit van onze leefomgeving wordt grotendeels bepaald door de buurt waarin we wonen en de verscheidenheid die in een buurt aanwezig is. Sociale cohesie heeft een duidelijke relatie met de opbouw van wijken en buurten. Voorkomen moet worden dat er eenzijdig samengestelde wijken ontstaan. We willen een SAMENLEVING zijn.

Mede door Europese regelgeving kom je met 2 minimumlonen al niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Deze mensen vallen nu tussen wal en schip omdat ze vaak ook niet genoeg verdienen voor een koopwoning. Het is belangrijk dat in de sociaal minder sterke wijken deze mensen ook welkom blijven.

Verscheidenheid aan inkomens betekent niet alleen de sloop of verkoop van sociale huurwoningen in de goedkopere wijken van Velsen. Evenwichtige opbouw van wijken houdt ook in dat er sociale huurwoningen gebouwd worden in de duurdere buurten in Velsen.

Geen grootschalige hoogbouw in IJmuiden

Velsen moet van de provincie flink bij gaan bouwen. De SP vindt niet dat alleen IJmuiden mag worden opgezadeld met deze bouwopdracht. Deze nieuwbouw moet worden verdeeld over de verschillende kernen. Grootschalige hoogbouw leidt vaak tot grootstedelijke problemen.

Hulp op de woningmarkt voor mensen die dit nodig hebben

De kansen op de woningmarkt zijn ongelijk. De regering wil veel mensen met grote gezondheidsproblemen niet meer in een instelling opnemen maar thuis laten verzorgen. Voor groepen die niet op eigen kracht een plek kunnen krijgen op de woningmarkt of die door een specifieke vraag niet passen in het gewone aanbod, moet er hulp komen. De gemeente moet daarom extra investeren in kleinschalige woonzorgeenheden.

Aandacht voor specifieke doelgroepen is noodzakelijk

Ouderen moeten vaak verhuizen als ze een aangepaste woning nodig hebben. Dit is onwenselijk omdat het netwerk van zorg en ondersteuning wegvalt als ouderen moeten verhuizen voor een aangepast woning. In de kernen van Velsen waar een tekort is aan woningen voor ouderen (Santpoort, Driehuis, Velsen-Zuid), moeten deze worden bijgebouwd. Bij bouwprojecten in de verschillende kernen is vereist dat vooral levensloopbestendig wordt gebouwd zodat bij ziekte, ouderdom of een handicap niet verhuisd hoeft te worden. Dit lost ook het probleem op dat jonge gezinnen nu nauwelijks kunnen doorstromen naar door hun eengezinswoningen.

Ook voor jongeren is er specifieke aandacht nodig op de woningmarkt. Daarom moet de leeftijd waarop jongeren zich mogen inschrijven voor een huurwoning moet worden verlaagd naar 16 jaar. Door de leeftijd te verlagen kan voorkomen worden dat deze jongeren uit Velsen vertrekken naar een plaats waar ze wel snel betaalbaar kunnen wonen.

Hier is de SP voor als het gaat om wonen:

  • Opwaardering van het aantal sociale huurwoningen in Velsen
  • Alleen sloop van huurwoningen als het echt niet anders kan
  • De verkoop van sociale huurwoningen wordt aan banden gelegd
  • Er worden afspraken gemaakt dat er wordt ingezet op een lagere huurstijging dan het wettelijk maximum
  • Het ontstaan van eenzijdige wijken waarbij iedereen een laag inkomen heeft, moet worden voorkomen
  • Geen grootschalige hoogbouw want dit leidt tot maatschappelijke problemen
  • Hulp op de woningmarkt voor diegene die het niet op eigen kracht kunnen redden
  • Aandacht op de woningmarkt voor specifieke doelgroepen zoals mensen met een beperking, ouderen en jongeren
  • Herwaardering en creatief inzetten erfpacht
  • Ook sociale woningbouw in de duurdere wijken van Velsen
  • Woonopdracht provincie niet alleen in IJmuiden
  • Aandacht voor specifieke doelgroepen is noodzakelijk
  • Jongeren mogen zich met 16 jaar al inschrijven voor een huurwoning
  • Ouderen moeten zoveel mogelijk in hun eigen buurt kunnen blijven wonen 
  • Meer investeren in levensloopbestendige woningen is noodzakelijk
  • Hulp op de woningmarkt voor die mensen die hierin ondersteuning nodig hebben

SP is 100% sociaal. Stem daarom SP!


INHOUD :

Hoofdstuk 1: Regionale Samenwerking

Hoofdstuk 2: Burgerparticipatie

Hoofdstuk 3: Economie

Hoofdstuk 4: Maatschappelijke Zorg

Hoofdstuk 5: Werk en Inkomen

Hoofdstuk 6: Wonen

Hoofdstuk 7: Ruimtelijke Ordening

Hoofdstuk 8: Verkeer

Hoofdstuk 9: Veiligheid

Hoofdstuk 10: Cultuur

Hoofdstuk 11: Milieu en Duurzaamheid

Hoofdstuk 12: Financiën

 

U bent hier