h

4. Maatschappelijke zorg

De regering heeft besloten dat mensen met een zogenaamd ‘lichte’ zorgbehoefte niet meer in het verzorgingshuis kunnen worden opgenomen. Gevolgen van deze bezuiniging is dat zorginstellingen te maken krijgen met lege kamers die zij moeilijk kunnen opvullen. Hierdoor zullen er verzorgingshuizen zijn die moeten sluiten en ook zal er personeel ontslagen worden. Mensen willen natuurlijk thuis blijven wonen als er maar voldoende zorg beschikbaar blijft. Er zijn situaties dat je door ouderdom niet meer veilig thuis kunt blijven wonen. Eerst de thuiszorg afbreken en dan het verzorgingshuis sluiten, is niet logisch.

Geen ontslag of loondump in de thuiszorg.

Nu al worden in veel gemeenten thuiszorgmedewerkers ontslagen of wordt er bezuinigd op loonkosten. De regering heeft besloten om flink te gaan bezuinigen op de huishoudelijke zorg. Gemeenten krijgen dus veel minder geld om de thuiszorg goed te regelen. Deze politieke keuze leidt er toe dat er landelijk 50.000 mensen hun werk gaan verliezen en dat mensen straks minder of geen huishoudelijke verzorging meer zullen krijgen.

De SP is voor initiatieven op buurtniveau. De wensen van bewoners en mensen die werkzaam zijn in de zorg zijn daarbij het vertrekpunt. Initiatieven voor professionele huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging kunnen goed georganiseerd worden op buurtniveau. Zorgverleners bestaande uit kleine teams zonder een grote overhead hebben een betere prijs/kwaliteitsverhouding door een lagere kostenstructuur.

Voortbestaan van ziekenhuizen.

Steeds vaker staat het voortbestaan van ziekenhuizen ter discussie. In IJmuiden is er al geen ziekenhuis meer en het Rode Kruis ziekenhuis zit in de financiële problemen vanwege een schuld aan Achmea. Het sluiten van een ziekenhuis of afdelingen is een ernstige aantasting van het lokale voorzieningenniveau, het veroorzaakt langere reistijden. Het sluiten van ziekenhuisvoorzieningen brengen grote risico’s met zich mee voor patiënten, als zij niet tijdig in het ziekenhuis aanwezig kunnen zijn.

Begeleiding, dagbesteding en persoonlijke verzorging.

Vanaf 2015 zullen veel AWBZ-zorgtaken overgeheveld gaan worden naar gemeenten. Deze overheveling gaat gepaard met een flinke korting op het budget. De gemeente wordt daarmee verantwoordelijk gemaakt voor de bezuinigingspolitiek van de PvdA en de VVD. De gemeente gaat beslissen of je begeleiding, dagbesteding of persoonlijke verzorging nodig hebt.

Het recht op (jeugd)zorg vervalt. Het is de vraag wat de gemeente gaat doen met de vraag om hulp. Er zal rechtsongelijkheid ontstaan. Veel burgers kunnen prima hun mannetje staan, maar zeker de meest kwetsbaren onder ons moeten daarom kunnen rekenen op onafhankelijk cliëntondersteuning.

De gedachte is dat door maatwerk de gemeenten goedkoper uit zullen zijn. Alle gemeenten mogen zelf invullen hoe ze de zorg willen gaan regelen en hoe ze de bezuinigingen in gaan voeren. Dat kan ook door vrijwilligers en werklozen in te zetten. Als ze niet meewerken, kan dat een korting op hun uitkering betekenen. De SP is tegen het verplicht inzetten van vrijwilligers voor zorgtaken. Er is een groot risico dat reguliere banen worden verdrongen en worden ingevuld door werkloze zonder eerlijk loon.

Gemeenten bezuinigen fors op het welzijnswerk

Gemeenten bezuinigen fors op het welzijnswerk, waardoor buurthuizen verdwijnen. Mensen die veel baat hebben bij het buurtwerk zijn hiervan de dupe. Zo komen ouderen weer veel vaker eenzaam thuis te zitten en kunnen jongeren nergens meer terecht. De plannen pakken dus slecht uit voor kwetsbare burgers en voor de duizenden welzijnswerkers. Naast vrijwilligers blijven professionele welzijnswerkers nodig om te zorgen voor begeleiding.

De regering kiest voor bezuinigingen bij mensen met een beperking. Banen van zorgverleners vallen weg. De regering kijkt weg bij geld verspillende zaken als marktwerking, exorbitante eigen vermogens, ontslagvergoedingen, topsalarissen, verspilling en bureaucratie. Daar zijn miljarden te halen.

Hier is de SP voor als het gaat om maatschappelijke zorg:

  • De buurtgerichte aanpak in de zorg wordt gestimuleerd
  • Het recht op zorg moet blijven bestaan en mag geen gunst worden
  • Voldoende kleinschalige woonvormen voor burgers met een beperking
  • Geen gedwongen inzet van werklozen en vrijwilligers bij zorgtaken
  • Wijkbudgetten voor zorg en welzijn
  • Geen aanbestedingen voor de thuiszorg
  • De SP is voor een gemeentelijk thuiszorgbedrijf
  • Geld van het Rijk voor (jeugd)zorg wordt daar ook aan uitgegeven.
  • Voldoende opvang voor dak- en thuislozen en gezinnen
  • Leerwerkwoonprojecten voor kansarme jongeren
  • Het recht op onafhankelijk cliëntondersteuning moet blijven bestaan. Houdt bestaande voorzieningen op buurtniveau binnen zorginstellingen intact (ook in de welzijnssector)

SP is 100% sociaal. Stem daarom SP!


INHOUD :

Hoofdstuk 1: Regionale Samenwerking

Hoofdstuk 2: Burgerparticipatie

Hoofdstuk 3: Economie

Hoofdstuk 4: Maatschappelijke Zorg

Hoofdstuk 5: Werk en Inkomen

Hoofdstuk 6: Wonen

Hoofdstuk 7: Ruimtelijke Ordening

Hoofdstuk 8: Verkeer

Hoofdstuk 9: Veiligheid

Hoofdstuk 10: Cultuur

Hoofdstuk 11: Milieu en Duurzaamheid

Hoofdstuk 12: Financiën

U bent hier